"Kissa on edullinen lemmikki, sen perään ei kysellä" – Kerttu ja sata muuta löytökissaa kaipaavat kotia

Poika on hyväluonteinen nuori poikakissa, joka odottaa äitinsä Kertun kanssa uutta kotia Hesyn tiloissa. Poika sopisi hyvin lapsiperheeseen.

Sanna Jompero

Eläintenhoitajat Hanna Berggren ja Merja Pauni toivovat, että Pojalle (kuvassa) ja sen äidille Kertulle löytyisi koti samasta perheestä. Poika syntyi Hesyn tiloissa viime vuonna.

Sanna Jompero

Tämä pikkukissa on myös syntynyt Hesyn tiloissa. Sen äiti, Aino, löytyi viime vuonna Kouvolan kaduilta.

Sanna Jompero

Helsingin kaduilta harhailemasta löytyneelle Räiskylle löytyi uusi koti.

Sanna Jompero

Räisky palautui jo kertalleen takaisin Hesylle, koska se pissasi uudessa kodissa vääriin paikkoihin. Tutkimusten jälkeen sillä todettiin munuaisvika, joka vaatii lääkitystä. Eläintenhoitaja Merja Pauni on iloinen, että Räiskylle löytyi vihdoin koti.

Sanna Jompero

Kissoille annetaan Hesyssä tarvittavat rokotukset ja lääkkeet ennen kuin ne lähtevät uusiin koteihin.

Sanna Jompero

Aino on rauhaa rakastava kissa.

Sanna Jompero

LÖYTÖELÄIMET Hesyn Kissatalossa on tällä hetkellä jopa sata löytökissaa, joiden perään kukaan ei ole kysellyt.

Poika ja hänen äitinsä Kerttu ovat kaksi lähes sadasta Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) tiloissa tällä hetkellä asuvasta kissasta, joita kukaan ei kaipaa.

Kertun tarina on liikuttava. Se löytyi Vantaan Rajatorpasta viime vuoden maaliskuussa ja tuli Hesyyn Viikin löytöeläintalosta huhtikuussa. Kissa oli tullessaan tiineenä. Neljästä syntyneestä pennusta kolme kuoli ja vain Poika jäi henkiin.

Hyvää on sentään se, että Kerttu pääsi vauvat mahassaan turvaan ja Hesyn suojiin.

Kaksikko on varattu jo neljästi, mutta kissoille tyypillinen calici-virus on pelottanut uudet omistajat, eikä uutta kotia ole vielä löytynyt.

– Näille kahdelle toivoisi todellakin, että uusi koti löytyisi, toteaa Hesyn toiminnanjohtaja Pirjo Onza hyväluonteisista kissoista.

Kerttu on rauhallinen ja Poika nuoruuden tarmoa puhkuva nuorimies. Kaksikon toivotaan jatkavan matkaa uuteen kotiinsa yhdessä – vaikkapa lapsiperheeseen.

Hesyn tiloissa Pakilassa on tällä hetkellä jopa lähes sata löytökissaa. Määrä on vuodenaikaan nähden iso.

– Talvella meillä yleensä hiljenee, mutta nyt ei ole hiljentynyt, kertoo 18 vuotta löytökissoja hoitanut Merja Pauni.

Onza on huomannut, ettei kissoja useinkaan arvosteta samalla tavalla kuin koiria. Siksi niiden perään ei aina edes kysytä.

– Kissa on niin edullinen lemmikki, ettei siitä olla valmiita pitämään huolta.

– Jonkin verran ihmiset kyselevät kadonneita meiltäkin. Osalla menee meidän toiminta ja Viikin toiminta sekaisin. Välillä ihmiset soittavat meille, kun etsivät juuri karannutta lemmikkiään.

Löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, josta ne siirtyvät 15 vuorokauden kuluttua Hesyyn, mikäli omistajaa ei ole löytynyt eikä Viikin löytöeläintalo ole saanut sijoitettua eläimiä uusiin koteihin.

Uutta kotia Hesyssä odottavat parhaillaan myös muun muassa Tiitus, Naukki, Neppari, Helmi, Muhvelo ja Kaunokainen. Nimet ovat Kissatalossa keksittyjä, sillä kissoista ei tiedetä juurikaan mitään, kun ne tulevat.

Vain pieni osa kissoista on ”sosiaalitapauksia” eli otettu pois omistajiltaan muun muassa hoidon laiminlyönnin seurauksena. Valtaosa asukeista on omistajiltaan kadonneita kotikissoja.

Pakilassa kissojen koppien lasisissa ovissa on mainintoja niiden luonteista – sen verran kuin tiedetään – sekä erityisruokavaliot ja mahdolliset lääkkeet.

Moni stressaa oloaan pienissä kopeissa ja välillä ruokkivaan käteen saattaa osua kynsikin.

– Stressi laukeaa usein, kun ne pääsevät täältä pois, sanoo eläintenhoitaja Hanna Berggren.

Joskus voi käydä niinkin, että kissa palautetaan takaisin Hesyyn. Niin kävi Räiskylle. Upea musta-harmaa kissa tuotiin Hesyyn syyskuussa Helsingin kaduilta harhailemasta ja se sai uuden kodin jo lokakuussa.

Kissa kuitenkin palautettiin takaisin Hesylle jo kuukauden kuluttua marraskuussa, koska se pissasi sisällä vääriin paikkoihin. Eläinlääkärin tutkimusten jälkeen syyksi paljastui munuaisvika. Nyt Räiskyllä on elinikäinen lääkitys ja sille on löytynyt uusi koti.

– Ihmiset ovat nykyisin hyvin lyhytjännitteisiä. Löytökissan kanssa voi tulla haasteita, mutta usein niistä selviää, Onza toteaa.

Hesyn kolmiportaisessa hoitoketjussa kissat laitetaan ensin kahdeksi viikoksi karanteeniin, jossa ne rokotetaan ja madotetaan. Sitten ne siirtyvät tavallisesti ”hoidettavien eläinten osastolle” ja siitä ”yläkertaan”, josta kissat kotiutuvat, kun sopiva koti löytyy.

– Kaikille kissoille on aina löytynyt koti, ennemmin tai myöhemmin, toteaa Pauni, joka muistelee, että pisimmillään Hesyn hoivissa ollut kissa on odottanut uutta kotia noin vuoden päivät.

Hesy järjestää 24. helmikuuta tiloissaan päivän, jolloin paikalla oleva eläinlääkäri tekee kissoille sterilointeja ja kastraatioita normaalia halvemmalla. Narttukissan sterilointi maksaa 90 euroa ja uroksen kastraatio 45 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kissat odottavat uutta kotia

Pääkaupunkiseudulla löytökissat toimitetaan Viikin löytöeläintaloon, jossa ne ovat maksimissaan 15 vuorokautta.

Mikäli omistaja ei tässä ajassa kaipaile lemmikkiään eikä niitä saada Viikin löytöeläintalolla sijoitettua uusiin koteihin, kissat tuodaan Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) tiloihin Pakilaan.

Hesyn tiloissa kissa saa asua, kunnes uusi koti löytyy.

Aikuiset kissat maksavat 120 euroa, seniorit 100 euroa ja pennut 170 euroa.

Kissan vastaanottaja maksaa kissasta sen hoitokulut.

Kotia etsivät koirat sijoitetaan Hesyn Koirataloon.

Koirien rauhallisten olojen takaamiseksi talo ei ole avoinna yleisölle eikä sen tarkkaa sijaintia kerrota, sillä koirat ovat useimmin otettu pois omistajiltaan esimerkiksi omistajan elämänhallintaongelmien vuoksi.

Tällä hetkellä Hesyn hoivissa on kissojen lisäksi 3 koiraa ja 7 kania.

Written by:

Sanna Jompero

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Leipäjonossa nyt koirat ja kissat – "Avun tarpeen suuruus oli järkytys"Eläinlääkäripomo lyttää löytökoirien tuonnin – Näin vastaa rescueyhdistyksen johtaja"Kissaihmiset ovat itsekkäämpiä kuin koiraihmiset" – Lemmikkikiista jakaa jopa perheitäSirpa Pietikäinen: "Seuraeläindirektiivillä kissoille ja koirille sirutuspakko"Kissojen superviikonloppuun yli 1000 kissaa – "Tullilla on normaali miehitys"Ainutlaatuinen kissanäyttely Helsinkiin – Haluatko nähdä sfinxin tai egyptinmaun?Kuvat: "Mummokoira" Hiittinen adoptoi kissanpennut – näin eläinperhearki sujuu nytKissan rääkäisy säikäytti autoa käynnistelleen – lemmikki juuttui karvoistaan moottoriin