Puheenaihe

"Kissa on edullinen lemmikki, sen perään ei kysellä" – Kerttu ja sata muuta löytökissaa kaipaavat kotia

LÖYTÖELÄIMET Hesyn Kissatalossa on tällä hetkellä jopa sata löytökissaa, joiden perään kukaan ei ole kysellyt.

Poika on hyväluonteinen nuori poikakissa, joka odottaa äitinsä Kertun kanssa uutta kotia Hesyn tiloissa. Poika sopisi hyvin lapsiperheeseen.

Sanna Jompero

Poika ja hänen äitinsä Kerttu ovat kaksi lähes sadasta Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) tiloissa tällä hetkellä asuvasta kissasta, joita kukaan ei kaipaa.

Kertun tarina on liikuttava. Se löytyi Vantaan Rajatorpasta viime vuoden maaliskuussa ja tuli Hesyyn Viikin löytöeläintalosta huhtikuussa. Kissa oli tullessaan tiineenä. Neljästä syntyneestä pennusta kolme kuoli ja vain Poika jäi henkiin.

Hyvää on sentään se, että Kerttu pääsi vauvat mahassaan turvaan ja Hesyn suojiin.

Kaksikko on varattu jo neljästi, mutta kissoille tyypillinen calici-virus on pelottanut uudet omistajat, eikä uutta kotia ole vielä löytynyt.

– Näille kahdelle toivoisi todellakin, että uusi koti löytyisi, toteaa Hesyn toiminnanjohtaja Pirjo Onza hyväluonteisista kissoista.

Kerttu on rauhallinen ja Poika nuoruuden tarmoa puhkuva nuorimies. Kaksikon toivotaan jatkavan matkaa uuteen kotiinsa yhdessä – vaikkapa lapsiperheeseen.

Hesyn tiloissa Pakilassa on tällä hetkellä jopa lähes sata löytökissaa. Määrä on vuodenaikaan nähden iso.

– Talvella meillä yleensä hiljenee, mutta nyt ei ole hiljentynyt, kertoo 18 vuotta löytökissoja hoitanut Merja Pauni.

Onza on huomannut, ettei kissoja useinkaan arvosteta samalla tavalla kuin koiria. Siksi niiden perään ei aina edes kysytä.

– Kissa on niin edullinen lemmikki, ettei siitä olla valmiita pitämään huolta.

– Jonkin verran ihmiset kyselevät kadonneita meiltäkin. Osalla menee meidän toiminta ja Viikin toiminta sekaisin. Välillä ihmiset soittavat meille, kun etsivät juuri karannutta lemmikkiään.

Löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, josta ne siirtyvät 15 vuorokauden kuluttua Hesyyn, mikäli omistajaa ei ole löytynyt eikä Viikin löytöeläintalo ole saanut sijoitettua eläimiä uusiin koteihin.

Uutta kotia Hesyssä odottavat parhaillaan myös muun muassa Tiitus, Naukki, Neppari, Helmi, Muhvelo ja Kaunokainen. Nimet ovat Kissatalossa keksittyjä, sillä kissoista ei tiedetä juurikaan mitään, kun ne tulevat.

Vain pieni osa kissoista on ”sosiaalitapauksia” eli otettu pois omistajiltaan muun muassa hoidon laiminlyönnin seurauksena. Valtaosa asukeista on omistajiltaan kadonneita kotikissoja.

Pakilassa kissojen koppien lasisissa ovissa on mainintoja niiden luonteista – sen verran kuin tiedetään – sekä erityisruokavaliot ja mahdolliset lääkkeet.

Moni stressaa oloaan pienissä kopeissa ja välillä ruokkivaan käteen saattaa osua kynsikin.

– Stressi laukeaa usein, kun ne pääsevät täältä pois, sanoo eläintenhoitaja Hanna Berggren.

Joskus voi käydä niinkin, että kissa palautetaan takaisin Hesyyn. Niin kävi Räiskylle. Upea musta-harmaa kissa tuotiin Hesyyn syyskuussa Helsingin kaduilta harhailemasta ja se sai uuden kodin jo lokakuussa.

Kissa kuitenkin palautettiin takaisin Hesylle jo kuukauden kuluttua marraskuussa, koska se pissasi sisällä vääriin paikkoihin. Eläinlääkärin tutkimusten jälkeen syyksi paljastui munuaisvika. Nyt Räiskyllä on elinikäinen lääkitys ja sille on löytynyt uusi koti.

– Ihmiset ovat nykyisin hyvin lyhytjännitteisiä. Löytökissan kanssa voi tulla haasteita, mutta usein niistä selviää, Onza toteaa.

Hesyn kolmiportaisessa hoitoketjussa kissat laitetaan ensin kahdeksi viikoksi karanteeniin, jossa ne rokotetaan ja madotetaan. Sitten ne siirtyvät tavallisesti ”hoidettavien eläinten osastolle” ja siitä ”yläkertaan”, josta kissat kotiutuvat, kun sopiva koti löytyy.

– Kaikille kissoille on aina löytynyt koti, ennemmin tai myöhemmin, toteaa Pauni, joka muistelee, että pisimmillään Hesyn hoivissa ollut kissa on odottanut uutta kotia noin vuoden päivät.

Hesy järjestää 24. helmikuuta tiloissaan päivän, jolloin paikalla oleva eläinlääkäri tekee kissoille sterilointeja ja kastraatioita normaalia halvemmalla. Narttukissan sterilointi maksaa 90 euroa ja uroksen kastraatio 45 euroa.

Kissat odottavat uutta kotia

Pääkaupunkiseudulla löytökissat toimitetaan Viikin löytöeläintaloon, jossa ne ovat maksimissaan 15 vuorokautta.

Mikäli omistaja ei tässä ajassa kaipaile lemmikkiään eikä niitä saada Viikin löytöeläintalolla sijoitettua uusiin koteihin, kissat tuodaan Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) tiloihin Pakilaan.

Hesyn tiloissa kissa saa asua, kunnes uusi koti löytyy.

Aikuiset kissat maksavat 120 euroa, seniorit 100 euroa ja pennut 170 euroa.

Kissan vastaanottaja maksaa kissasta sen hoitokulut.

Kotia etsivät koirat sijoitetaan Hesyn Koirataloon.

Koirien rauhallisten olojen takaamiseksi talo ei ole avoinna yleisölle eikä sen tarkkaa sijaintia kerrota, sillä koirat ovat useimmin otettu pois omistajiltaan esimerkiksi omistajan elämänhallintaongelmien vuoksi.

Tällä hetkellä Hesyn hoivissa on kissojen lisäksi 3 koiraa ja 7 kania.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Leipäjonossa nyt koirat ja kissat – "Avun tarpeen suuruus oli järkytys"1.12.2017 08.37
Eläinlääkäripomo lyttää löytökoirien tuonnin – Näin vastaa rescueyhdistyksen johtaja7.1.2018 18.55
"Kissaihmiset ovat itsekkäämpiä kuin koiraihmiset" – Lemmikkikiista jakaa jopa perheitä20.10.2016 19.25
Sirpa Pietikäinen: "Seuraeläindirektiivillä kissoille ja koirille sirutuspakko"8.12.2017 18.35
Kissojen superviikonloppuun yli 1000 kissaa – "Tullilla on normaali miehitys"7.11.2017 19.00
Ainutlaatuinen kissanäyttely Helsinkiin – Haluatko nähdä sfinxin tai egyptinmaun?26.10.2017 19.26
Kuvat: "Mummokoira" Hiittinen adoptoi kissanpennut – näin eläinperhearki sujuu nyt28.4.2017 05.55
Kissan rääkäisy säikäytti autoa käynnistelleen – lemmikki juuttui karvoistaan moottoriin20.9.2016 21.35

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu