Puheenaihe

Ruuhkamaksut, luotijuna, investointikatosta luopuminen – Vapaavuori: Joissain kohdissa mopo on karannut käsistä

KAUPUNKI Pormestari Jan Vapaavuori ei innostu ruuhkamaksuista. 

Jan Vapaavuori 

Arkistokuva / Päivi Tuovinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kommentoi tuoreeltaan selvitystä, joka etsii tapoja vahvistaa Helsingin seudun kansainvälistä kilpailukykyä. Selvitys julkaistiin tiistaina.

– Osaa selvityksen ehdotuksista olen itse ajanut jo asuntoministerikaudellani, toteaa Vapaavuori.

Selvitys vaatii muun muassa asuntotuotannon vauhdittamisesta ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämistä.

Helsinkiä syytetään investointikyvyttömyydestä."

Kaikesta pormestari Vapaavuori ei ole selvityksen tekijöiden kanssa samaa mieltä.

– Joissain kohdissa mopo on karannut käsistä, muotoilee Vapaavuori.

Mopo on hänen mukaansa lähtenyt keulimaan kohdassa, jossa puhutaan 435 miljoonan euron investointikatosta luopumisesta ja syytetään Helsinkiä investointikyvyttömyydestä. Investointien rajoittamisen todetaan hidastavan selvästi kaupungin kasvua.

Selvitys ehdottaa, että jatkossa investointitaso määritettäisiin asukasmäärään sidotun velkaantumisasteen perusteella. Näin investointeja voitaisiin lisätä sitä mukaan kun asukasmäärä kasvaa.

– Tuottavia investointeja tulisi kuitenkin kyetä toteuttamaan vapaammin kaupungin tuloja kasvattaen, todetaan selvityksessä.

Ajatteleeko joku kansakunnan voivan paremmin, jos maan ainoa metropolialue voi huonosti?"

Vapaavuori ei innostu myöskään ruuhkamaksuista. 

Selvityksessä todetaan, että ruuhkamaksujen vaikutuksia liioitellaan mielikuvissa. Maksujen käyttöönottoa perustellaan muun muassa sillä, että Oslon, Tukholman ja Göteborgin ruuhkamaksujärjestelmät on koettu menestyksinä.

Ruuhkamaksujen uskotaan ohjaavan Helsingin keskustan ohittavaa liikennettä paremmin vetäville kiertoväylille, kuten Kehä I:lle.

Vapaavuori kehuu osaa ehdotuksista siitä, että ne kannustavat panostamaan Helsingin seudun kasvuun täysillä. Hän harmittelee, ettei esimerkiksi nykyisen hallituksen ohjelmassa mainita kertaakaan sanaa kaupungistuminen.

– Helsingin seutua tunnutaan välillä moitittavan siitä, että se on kasvanut niin hyvin. Ajatteleeko joku kansakunnan voivan paremmin, jos maan ainoa metropolialue voi huonosti? kysyy Vapaavuori.

Helsinki ja 13 kuntaa

Kaupunkien mestarien liigaan -selvityksen teettivät Suomen Hypoteekkiyhdistys, Palvelualojen ammattiliitto, Rakennusteollisuus RT, Rakennustietosäätiö, SAK ja Sitra.

Helsingin seutu käsittää Helsingin kaupungin lisäksi 13 kuntaa muun muassa Espoon ja Vantaan.

Tiistaina 9. tammikuuta julkaistu selvitys ehdottaa Helsingin seudulle muun mussa ruuhkamaksujärjestelmän käyttöönottoa, kolmatta raidetta pääradalle ja luotijunaa lentoaseman kautta Helsinkiin ja englannin kieltä viralliseksi metropolialueen hallintokieleksi.

Ehdotuksena on myös alueen oma metropolisopimus, jossa sovittaisiin koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin liittyvistä asioista. Sopimusosapuolina olisivat valtio, kunnat sekä alueen korkeakoulut ja yritykset.

Metropolisopimus tulisi nykyisen MAL-sopimuksen päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruuhkamaksut, luotijuna, ulkomailta osaajia ja englanti hallintokieleksi – näitä halutaan nyt Helsingin seudulle9.1.2018 10.30
Jan Vapaavuori kiirehtii suoraa junarataa Helsinki-Vantaalle – tällaista reittiä se kulkisi10.1.2018 18.55
"Huutaa alaisilleen, itsevaltiaan elkeet" – Yle: Jan Vapaavuori saa Helsingin päättäjiltä yllättävänkin kielteisiä arvioita11.1.2018 13.05
Jan Vapaavuori suurmoskeijahankkeesta Ylelle: "Ei kenenkään etu siinä mittakaavassa"28.10.2017 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu