Asuminen

Tarjouskilpailu tulossa – 90-vuotias kansakoulu halutaan pelastaa asuintaloksi

RAKENTAMINEN Haagan vanha kansakoulu yritetään pelastaa, porkkanana tarjotaan uudisrakennusoikeutta.

Haagan entisen kansakoulun tonttia koskeva asemakaavaehdotus on menossa kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn toukokuussa. Koulu on ollut jo muutamia vuosia tyhjillään, viimeisimpänä pitempiaikaisena toimijana rakennuksessa oli Helsingin pelastuskoulu.

Jussi Vehkasalo

Etelä-Haagan Steniuksentiellä sijaitseva, vuodelta 1928 peräisin oleva entinen Haagan kansakoulu yritetään pelastaa kaavoittamalla sen ympärille uutta rakennusoikeutta.

Kyllä ympäristö muuttuu."

Tekeillä on kaavaehdotus, jossa koulun tontille on sijoitettu uudisrakennuksia. Samalla kulttuurihistoriallisesti arvokas koulurakennus suojellaan.

– Tarkoitus on, että asemakaavamuutoksen saatua lainvoiman kaupunki järjestää tarjouskilpailun tontilla sijaitsevasta koulusta ja tontille kaavoitetusta uudesta rakennusoikeudesta. Itse tontti joko myydään tai vuokrataan, kertoo arkkitehti Nina Välkepinta-Lehtinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Uudisrakennusoikeuden saamiseksi tarjouskilpailun voittajan edellytetään kunnostavan koulurakennuksen. Asemakaavaehdotus mahdollistaa koulun muuttamisen asumiskäyttöön. Asumiskäytön sijaan koulun voisi kunnostaa myös esimerkiksi palvelu-, liike- tai työtilakäyttöön.

– Eli se, mitä koulurakennukseen lopulta tulee, on vielä täysin auki.

Koulun juhlasali ja muutama muu tila on asemakaavassa suojeltu eikä niitä voi muuttaa osaksi asuntoja.

– Rakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia. Koulurakennuksen käyttöönotto uudelleen edellyttää mittavaa peruskorjausta, Välkepinta-Lehtinen jatkaa.

Kaavaehdotusta on kritisoitu liiasta ahtaudesta, uudisrakennusten on muun muassa sanottu haittaavan näkymiä jo olemassa olevista rakennuksista.

– Muistutuksia on perusteltu myös sillä, että Etelä-Haagassa ei ole ollut tapana rakentaa kadun varteen. Vastapäätä koulun tonttia rakennukset ovat kuitenkin kadun varressa. Rakentamistapa Haagassa vaihtelee.

Kaupunginmuseolta on saatu kaavamuutosta puoltava lausunto.

– Kyllä ympäristö muuttuu, kun uutta rakennetaan, ei sitä käy kieltäminen. Mutta uudisrakentaminen tontille on nyt se konsti jolla yritetään saada myös vanha koulu kunnostettua ja uudelleen käyttöön, Välkepinta-Lehtinen toteaa.

Steniuksentien muutokset

Etelä-Haagan asemakaavan muutos koskee entisen pelastuskoulun (alun perin Haagan kansakoulun) tonttia osoitteessa Steniuksentie 14 sekä Pääkaupungin turvakodin tonttia osoitteessa Steniuksentie 20.

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa tyhjillään olevan koulurakennuksen ottaminen asuinkäyttöön sekä täydentävien asuinrakennusten sijoittaminen tontille.

Lisäksi tavoitteena on suojella historiallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävä koulurakennus.

Turvakodin tontilla tavoitteena on tutkia tontin käyttötarkoituksen muuttamista asumiseen. Samalla selvitetään mahdollisuus liittää tonttiin pieni osa viereisestä Strömstadin puistosta toteuttamiskelpoisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi.

Kaavaehdotuksesta on tehty 12 asukasmuistutusta, osa valituksista on taloyhtiöiden ja osa yksityishenkilöiden tekemiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu