Puheenaihe

Vain viikko töitä ja uusi lakko – Paperialalle tulossa jo toinen viikon työnseisaus

Lakko koskee kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita ja siihen osallistuu lähes 3 000 toimihenkilöä.

Heli Kurimo

Ammattiliitto Pron hallitus teki perjantaina päätöksen uudesta viikon mittaisesta työnseisauksesta paperiteollisuuden sopimusalalla.

Työnseisaus alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta kello 6 ja päättyy tasan viikon kuluttua.

Lakko koskee kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita ja siihen osallistuu lähes 3 000 toimihenkilöä.

– Haasteellisten vuosien jälkeen alan kannattavuus on erinomaista. Alan tuloskunnon perusteella yritysten voiton tekijöistä jokainen on ehdottomasti ansainnut palkankorotuksensa, toteaa paperiteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta.

Palkkatavoitteet toimihenkilöille, esimiehille ja asiantuntijoille ovat Uschanovin mukaan olleet kohtuullisia ja yleisen linjan mukaisia.

Jo aiemmin päätetty työnseisaus koskee niin ikään koko sopimusalaa ja se alkaa tulevana keskiviikkona 17. tammikuuta kello 6 kestäen viikon. Lisäksi kaikkia sopimusalan työtehtäviä koskeva ylityökielto on voimassa toistaiseksi.

Paperiteollisuuden työnantajia edustava Metsäteollisuus vaatii Pron mukaan edelleen lukuisia heikennyksiä työehtosopimukseen.

– Sijaisuuskorvauksien, ylityökorvauksien ja lisätyökorvauksien heikentäminen alentaisivat välittömästi ansiotasoa, kertoo Uschanov.

Metsäteollisuus haluaa myös lyhentää lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottoaikaa, jolloin irtisanotuille on tarjottava työtä. Työnantajapuoli haluaa myös mahdollisuuden muuttaa palkanmaksupäivää työnantajan päätöksellä.

Pro on esittänyt kaikille kuuluvaa yleiskorotusta ja sen lisäksi paikallisesti sovittavaa erää. Jos erästä ei saada työpaikalla sovittua, se jaettaisiin kaikille tasapuolisesti ja tasasuuruisena yleiskorotuksena.

– Tämä tavoite on meille erittäin tärkeä, koska monista muista työehtosopimuksista poiketen alalla ei ole yhteistä palkkausjärjestelmää, jonka kautta palkankorotukset kohdistuisivat tasapuolisesti kaikille Pron jäsenille, huomauttaa Uschanov.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jättimainen ala suunnittelee työnseisausta – pysähtyvätkö pian paperikoneet?2.1.2018 16.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu