Puheenaihe

Vuoden Wäinö on intohimoinen innostuja – "Kaikilla on oikeus lauluun!"

Kansanmusiikin taitaja ja opettaja Heikki Laitinen on valittu Vuoden Wäinöksi.

Heikki Laitisen arkisto

Vuoden 2018 Vuoden Wäinö -tunnustuksen saa kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen. Hänen uransa ja ansionsa kansanmusiikin kentällä ovat vertaansa vailla, ja lisäksi hänen sydämen asianaan on edistää jokaisen oikeutta lauluun ja ilmaisuun.

Laitinen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Erik Bergmanin johdolla 1965–68 ja sävelsikin koko joukon nykymusiikkia, mutta siirtyi 1970-luvulla kansanmusiikin tutkijaksi, opettajaksi ja esittäjäksi.

Hän suoritti filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1977 sekä filosofian tohtorin tutkinnon Tampereen yliopistossa 2003.

Laitinen työskenteli Yleisradion musiikkitoimittajana 1972–74, Kansanmusiikki-instituutin ensimmäisenä johtajana Kaustisella 1974–83 ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtorina 1983–2001. Taitelijaprofessori hän oli 1995–2000 ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori 2001–2008.

Laitinen sai säveltaiteen valtionpalkinnon vuonna 2008. Palkinnon perusteluissa häntä luonnehdittiin laaja-alaiseksi musiikin tutkijaksi ja opettajaksi.

– Laitinen on myös säveltäjä, muusikko, runoilija ja näyttämö- ja performanssitaiteilija sekä ääni-improvisaation mestari. Lisäksi kyseenalaistaja, uudistaja, aloitteentekijä, innoittaja ja agitaattori; intohimoinen innostuja ja heittäytyjä, joka tehdessään ja rajoja rikkoessaan vaatii itseltään – mutta myös muilta, perusteluissa todettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu