Kulttuuri

Suomen suurin graffitinäyttely vetää väkeä Keravalle

Hieno taidemuoto. Toni Pollari tykästyi vasemmalla olevaan kuvaan graffitivalokuvanäyttelyssä. – Sekä idea että toteutus miellyttävät silmää, rekolalainen kommentoi.

Anton Soinne

Keravan luvallisen graffitiseinän parhaita paloja valokuvin esittelevä Masterpiece-näyttely on osoittautunut varsinaiseksi hitiksi. Ensimmäisen viikon aikana näyttelyyn tutustui useita satoja kävijöitä. Lukema kasvaa koko ajan, kun muun muassa koululuokkia on tulossa vierailulle näyttelyyn.

– Hiljaisimpinakin päivinä on ollut yli 60 kävijää ja enimmillään kävijöitä on ollut pitkälti yli sata päivässä, kertoo tilassa päivystävä järjestyksenvalvoja Susanna Tuomisto.

Lajissaan Suomen suurimman näyttelyn on koonnut seinän puuhamiehenä toiminut Jouni Väänänen yhdessä Keravan nuorisotoimen kanssa, joka vuokrasi näyttelyn ajaksi sopivat tilat Keravan kävelykadun varrelta. Kuvat on laitettu näytteille Petterin kiinteistössä tyhjilleen jääneisiin Intersportin tiloihin.

Masterpiece-näyttely koostuu Keravan luvallisesta graffitiseinästä vuoden 2010 aikana otetuista valokuvista, joita on esillä yhteensä 250 kappaletta. Susanna Tuomiston mukaan kävijät ovat pääasiassa kehuneet näyttelyä.

– Vieraskirjaan kirjoittaneista kävijöistä vain kaksi on antanut negatiivista palautetta. Ne ovat tulleet vanhemmilta ihmisiltä, jotka eivät ymmärrä tällaista taidemuotoa. Itse näyttelyyn kommentit eivät kohdistuneet, Tuomisto selvittää.

”Pari tuntia sitä väkersin ja sain aikaiseksi pienen vaivaisen pläntin.

Vantaan Rekolassa asuva Toni Pollari kertoo tulleensa näyttelyyn, koska graffitien maalaus on hänen mielestään hieno taidemuoto. Hän kertoo itse maalanneensa Helsingissä, mutta hänen aikeissaan on tulla joskus myös Keravalle taiteilemaan.

Luvallinen graffitiseinä rakennettiin nuorisotila Häkin pihalle Kalevaan keväällä ja on ollut siitä lähtien aktiivisessa käytössä. Seinälle on reilussa puolessa vuodessa tehty yli 300 maalausta, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on yli 5 000 neliömetriä. Maalausten tekemiseen on kulunut yli 2 000 spraymaalipurkkia.

Seinän tavoitteena on ollut vähentää laittomien graffitien maalaamista ja niiden puhdistamisesta aiheutuvia kustannuksia. Siinä on nuorisotoimenjohtaja Jari Päkkilän mukaan onnistuttu. Päkkilä kertoo itsekin innostuneensa maalaamisesta. Hän tekaisi oman graffitin syksyllä järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

– Pari tuntia sitä väkersin ja sain aikaiseksi pienen vaivaisen pläntin. Maalaaminen ei ole niin helppoa miltä se näyttää. Aion kokeilla maalaamista uudelleen ensi kesänä, Päkkilä intoilee.

Masterpiece graffitivalokuvanäyttely esillä 12.12.2010 asti osoitteessa Kauppakaari 10, Kerava. Vapaa pääsy. Lisätietoa verkossa: www.lifeinkerava.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu