Jättimäinen puupiirros elää kahdessa paikassa yhtä aikaa

Eveliina Hämäläinen esitteli poikaystävälleen Tuukka Kiviselle Annantalolla grafiikkaprojektin tuloksia.

Marketta Karjalainen

Kuvataideakatemian ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat toteuttivat yhdessä kollektiivisen puupiirroksen. Puukaiverros on esillä Kalasatamassa ja sillä painettu kangas Annantalon julkisivussa Annankadulla.

Päivikki Kallio

Kuvataideakatemian opiskelijat ovat luoneet Kalasatamaan 44 metriä pitkän puupiirroksen.

Päivikki Kallio

Tänä kesänä helsinkiläiset voivat ihailla ainutlaatuista taidetta taivasalla.

Kuvataideakatemian opiskelijat ovat luoneet Kalasatamaan 44 metriä pitkän puupiirroksen, josta tehty 250 neliömetrin suuruinen vedos on ripustettu Kamppiin remontissa olevan Annantalon julkisivuun.

Idean äiti on taidegrafiikan professori Päivikki Kallio, ja opiskelijoiden ohjauksesta ja projektin käytännön toteutuksesta on vastannut taidegrafiikan työmestari, kuvataiteilija Ari Pelkonen.

– Mitään näin suurta ei ole ennen tehty. Aloitimme viime keväänä käymällä luennoilla läpi muun muassa kaupunkitaidetta ja muualla maailmassa tehtyjä isoja projekteja. Tämä on ollut työläs, mutta tosi innostunut ja hyvä projekti, Kallio kertoi.

Jokainen sai toteuttaa vapaasti omalla tavallaan oman aiheen, kunhan mittakaava oli suureen kokonaisuuteen istuva. Kalasatamasta kaupunkiin -projektiin osallistui myös useita vaihto-opiskelijoita. Akatemian ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat toteuttivat yhdessä kollektiivisen vedoksen.

Kalasataman puupiirros on toteutettu alueen keskustassa sijaitsevan rakennusmaan ympäri kulkevalle vaneriselle näköesteseinälle. Seinämästä osa on varattu graffitien tekijöille, osa muille kaupunkilaisille.

– Puuleikkaukset  Kalasatamassa ja jättivedos kaupunkitilassa muodostavat yhdessä ajatuksellisen kokonaisuuden: kaupunkitilan haltuun ottavan projektion, jossa voi nähdä suuressa mittakaavassa taidegrafiikan olemuksen, laatan ja vedoksen riippuvuussuhteen ja vuoropuhelun.  Tarkoitus on tuoda näkyväksi painettua kuvaa julkisesta näkökulmasta. Kyseessä on myös hitaampi vaihtoehto graffitin visuaaliselle ilmaisulle, Kallio kuvaili.

– Tämä oli todella mielenkiintoinen projekti. Tykkään tehdä töitä puun kanssa. Tässä syntyi kaksi hyvin erilaista teosta, puuhun kaiverrettu laatta ja siitä kankaalle painettu vedos. Kalasatamassa esillä oleva laatta on rouhea ja siinä näkyy veistämiseen tarvittava voima, selvitti grafiikkaprojektiin osallistunut taideopiskelija Eveliina Hämäläinen.

Kalasatamasta kaupunkiin on Kuvataideakatemian, Helsingin kaupungin ja suunnittelutoimisto Partin yhteistyöhanke.

Kallion mukaan maailmalla kaupunkitilaan tehdään hyvin monenlaista taidetta.

– Paljon muutakin kuin graffiteja. Suomessa ongelmana on se, ettei vapaata kaupunkitilaa juurikaan ole, Kallio kertoi.

Työt ovat nähtävillä ainakin elokuuhun saakka. 

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva