Kulttuuri

Helsinki Pride kasvoi ennätysmittoihin

Helsinki Pride on Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma. Sen tavoitteena on lisätä avoimuutta ja moninaisuuden arvostamista yhteiskunnassa.

Tänään alkava Helsinki Pride 2011 juhlii moninaisuutta suurempana kuin koskaan. Viikon aikana järjestetään yli 80 tapahtumaa, joissa käsitellään ihmisoikeusteemoja, biletetään sekä kuullaan nimekkäitä artisteja. Pride-kulkueen ennakoidaan keräävän ennätysmäärän osallistujia.

Tapahtuma käynnistyy Kolmen sepän patsaalla kello 15.30, kun ylipormestari Jussi Pajunen julistaa Helsinkiin Pride-rauhan. Avajaisissa puhuu myös vuoden 2011 Helsinki Priden suojelija Mikael Jungner ja lisäksi kuullaan gay-kuoro Out’n’Loudia.

Pride näkyy kaupungilla etenkin ensi lauantaina, kunn yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta marssiva Pride-kulkue kulkee Senaatintorilta Kaisaniemen puistoon. Kulkueeseen odotetaan osallistuvan ennätyksellisen paljon ihmisiä, monta kuorma-autoa sekä poliittisten puolueiden ja muiden ryhmittymien joukkoja. Kaisaniemessä kulkueen vastaanottavat PMMP ja Martina Aitolehti.

– Olemme äärimmäisen iloisia ja ylpeitä siitä, että olemme vapaaehtoisvoimin saaneet näin mahtavan tapahtuman koottua. Helsinki Pride 2011 odotetaan keräävän ennätysmäärän yleisöä ja varsinkin kulkueeseen on ilmoittautunut aiempaa suurempi määrä ryhmiä. Kenties viime vuoden kulkuetta vastaan tehdyt kaasuiskut herättivät ihmiset siihen, että vielä on tehtävää, pohtii Helsinki Priden toiminnanjohtaja Anne-Mari Seppola.

Stand-upia, bileitä, keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia pursuava viikko huipentuu The Circuksessa järjestettävään pääjuhlaan, jossa esiintyvät Anna Abreu ja ruotsalainen Shirley Clamp. Pääjuhlassa kuullaan myös livenä Reginan varta vasten Helsinki Pridelle tekemä sinkku Haluan sinut.

Vuoden 2011 Helsinki Priden teemaksi on valittu rakkaus. Teema on esillä mm. paneelikeskustelussa, jossa Nasima Razmyar, Anna Kontula ja Oras Tynkkynen pohtivat rakkauden monimuotoisuutta. Viikon aikana keskustellaan myös transihmisten oikeuksista ja järjestetään useita vertaistapahtumia.

Pride-viikon biletarjonta on aiempaa monipuolisempi. Tarjolla on vaihtoehtoisempaa queer-bilettä, rokkia, kabareediskoa ja tietysti ihania homohittejä, euroviisuja ja vaahtobileet. Viikon ohjelmaan kuuluvat myös Gay Cooper, lavatanssit, Mr. Gay Finland –finaali, Karhut korkkareissa eli Drag Bear Race 2 ja Pridekino.

Viikon aikana avautuu myös Mikko Rasilan valokuvanäyttely Lasipalatsinaukiolla. Rasila haluaa haastaa ihmiset pohtimaan, miten niinkin pieni ja viaton ele kuin kädestä pitäminen voi synnyttää joissakin niin suuren vihareaktion, että syrjinnän ja väkivallan pelko on aiheellinen.

Helsinki Priden järjestää valtakunnallisen Setan suurin jäsenjärjestö Helsingin seudun Seta ry. Heseta on ihmisoikeusjärjestö, joka tekee sosiaalityötä ja nuorisotyötä. Vaikka moniin klubeista onkin ikäraja, on myös nuoriso huomioitu. Tarjolla on muun muassa nuortenilta, keskustelutilaisuuksia ja grilli-iltoja.

Vapaaehtoisvoimin ja keräysvaroin järjestettävä Helsinki Pride on Suomen suurin homo-, lesbo-, bi- ja transtapahtuma. Sen tavoitteena on lisätä avoimuutta ja moninaisuuden arvostamista yhteiskunnassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu