Helsinkiläinen uutuusravintola ei aio heittää roskiin mitään – asialla kolme kokkia

Albert Franch Sunyer, Carlos Henriques ja Luka Balac Nolla-ravintolansa edustalla Liisankadulla. Samassa tilassa sijaitsi aiemmin Ravintola Kruna.

Jussi Vehkasalo

Nollan ravintolahuoneisto on Svenska Klubbenin upeassa vanhassa talossa, joka sijaitsee Liisankatu 2:ssa.

Jussi Vehkasalo

Albert Franch Sunyer, Carlos Henriques ja Luka Balac. Espanjasta, Portugalista ja Serbiasta.

Jussi Vehkasalo

TULOKAS Kierrätyshenkiseen Kruununhaan uutuusravintolaan tulee muun muassa kompostointikone.

Liisankatu 2:ssa sijaitsevaan komeaan punatiilitaloon avautuu uusi Ravintola Nolla 15. helmikuuta.

– Pyrimme kierrättämään kaiken: tavoitteena on, että esimerkiksi kaikki raaka-aineet, mitkä tulevat ravintolaan, lähtevät täältä myös ulos, kertoo Luka Balac.

Hän on kotoisin Serbiasta ja työskennellyt kokkina monissa Helsingin huippuravintoloissa. Hänen lisäkseen ravintolaa ovat perustamassa portugalilaislähtöinen Carlos Henriques ja espanjalaistaustainen Albert Franch Sunyer. Kaikilla kolmella on työkokemusta esimerkiksi Michelin-tähtiravintola Olosta.

– Ravintola Nollan idea syntyi tarpeesta uudistaa ravintola-alaa. Mielestämme ravintola-alan nykyinen tapa käsitellä jätteitä on aikansa elänyt. Aiomme tehdä töitä löytääksemme keinoja nykyisen järjestelmän parantamiseen. Tavoitteemme on avata Suomen ensimmäinen todellinen hävikkivapaa ravintola, joka keskittyy parhaaseen paikalliseen luomutuotantoon, miehet ilmoittavat Nollan nettisivulla.

Mitä tämä hävikittömyys sitten käytännössä tarkoittaa?

– Meille tulee kompostointikone, joka muokkaa biojätteen kuivamullaksi. Multa toimitetaan niille tiloille, joilta hankimme raaka-aineemme, Balac kertoo viitaten siihen, että ravintola tekee hankintansa pieniltä luomutiloilta ja biodynaamisilta viljelijöiltä pääkaupunkiseudulta.

Ravintoloissa syntyy paljon pakkausjätettä, myös siitä hankkiudutaan eroon Nollassa.

– Käytämme raaka-aineiden kuljetuksessa puu- tai kovamuovilaatikoita, joita voidaan käyttää loputtoman monta kertaa.

Kalatkaan eivät tule styroksilaatikoissa, vaan kalatukku Arvo Kokkosen kanssa on kehitetty uudelleenkäytettävät laatikot.

– Juomien hankinnassa keskitymme suomalaisiin pientuottajiin: haluamme puhtaita tuotteita, joista haluamme tietää, että miten ja mistä ne on tuotettu, Balac jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ravintola Nolla Kruununhaassa

Menu tulee olemaan raaka-ainepainotteinen, eli se vaihtelee sen mukaan mitä raaka-aineita tuottajilta ravintolaan tulee.

Kolmen viiden ruokalajin menusta tulee vihannespainotteinen, mutta myös lihaa ja kalaa on tarjolla. Keväällä menussa ovat paljon esillä juurekset.

Noin 36-paikkainen ravintola tulee olemaan alkuvaiheessa avoinna keskiviikosta perjantaihin iltaisin. Lauantaisin Nolla on auki koko päivän ja tuolloin on tarjolla myös lounasbrunssi.

Kalusteita ravintolaan hankitaan kierrätetystä materiaalista kalusteita valmistavalta Dodo oy / Trash Designilta.

Laseiksi tulee Evolumi-yhtiön lasipulloista tekemiä laseja.

Nollaan tulee myös pieni baari josta saa pieniä ruokia.

Nolla on käynnistänyt osakeperusteisen joukkorahoituskampanjan netin Fundedbyme-joukkorahoituspalvelussa.

www.restaurantnolla.com.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Ministeriö iski kovat luvut tiskiin: Ruokahävikki puoliksi vuoteen 2030 mennessäTässä on vuoden keittiöteko – vantaalainen idea hyödyntää rohkeasti hävikkiruokaaHävikkiomenoista syntyi hipsteriherkku: Ei kompostiin, vaan laatusiideriksiHävikkifestareilla kokataan luovasti – "30 prosenttia ruuasta päätyy hävikkiin"Ruokia maailman joka nurkalta – Kruununhaan ravintolatarjonta kukoistaa