Puheenaihe

Kalasataman uusi terveysasema avataan työmaiden keskelle – Tuleva käyttäjä kulkuyhteyksistä: "Melkoinen kuilu"

PALVELUT Kalasataman 5. helmikuuta avattavan terveysaseman kulkuyhteydet ja ympäristö huolettavat alueen asukkaita.

Hermannilainen Olli Salin on huolissaan Kalasataman uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen yhteyksistä. – Tilanne on hankala. Tänne ei pääse joustavasti julkisilla kulkuneuvoilla ilman vaihtoja. Lisäksi alue on täysin työmaata.

Uusi terveysasema takaviistossa vasemmalla.

Sanna Jompero

Hermannissa asuva Olli Salin ja monet muut viime viikolla Kalasataman uuden terveys- ja hyvinvointiaseman asukastilaisuuteen osallistuneista ovat huolissaan alueen keskeneräisyydestä ja huonoista liikenneyhteyksistä.

– Alue on täysin työmaata. Tässä on menotie. Melkoinen kuilu, havainnollistaa Salin Kalasataman metrolta terveysasemalle menevää kävelytietä.

Terveysaseman kulmilla seisova väliaikainen betonijalka-opaste "Kulku metrolle" ohjaa jalankulkijat oikeaan suuntaan. Kinttupolun molemmin puolin on työmaa-aidat, joiden takana työkoneet ja -miehet painavat urakkaa.

Terveysaseman viereen rakennetaan kauppakeskus Rediä sekä asuintornitaloa.

Valtava kuusikerroksinen terveys- ja hyvinvointikompleksi avautuu työmaiden keskelle kahden viikon kuluttua, maanantaina 5. helmikuuta. Kalasataman terveysasema on ensimmäinen Helsingin jättiterveysasemista, joka tulee palvelemaan parhaimmillaan päivittäin 1 500 helsinkiläistä.

Terveysaseman kulkuyhteyksissä Salin ihmettelee Pasilasta tulevien bussien pysäkkiä, joka on Kulosaaren sillalla. Kulku rattailla tai pyörätuolilla terveysasemalle ei onnistu, mikäli ei ensin ylitä Kulosaaren siltaa ja siirry sillan toisella puolella olevalle luiskalle. Toisella puolella on ainoastaan rappuset.

– Rollaattoreilla ja lastenvaunuilla tullaan olemaan vaikeuksissa, varsinkin jos tulee 20 senttiä lunta.

Pysäkkeihin tulee muutos parempaan syksyllä. Myös toinen metrosisäänkäynti lähemmäksi terveysasemaa avataan Redin yhteyteen niin ikään syksyllä.

– Tänne ei myöskään pääsee joustavasti julkisilla kulkuneuvoilla ilman vaihtoa, Salin hämmästelee.

Salin on kirjelmöinyt HSL:ää asukastilaisuuden pohjalta myös siitä, että terveysaseman edessä pysähtyvän uuden lähibussilinjan 26 reittiin saataisiin muutos tai vastaavanlaisia muuallekin.

– Suoria yhteyksiä kaivattiin muun muassa Pasilasta, Vallilasta ja Hermannista. Tämä terveysasema on rakennettu nimenomaan paljon palveluita tarvitsevia varten, huomauttaa Salin.

Tammikuussa aloittanut lähibussilinja 26 kulkee nyt Hakaniemen ja Kalasataman väliä ruuhka-aikaan 15 minuutin vuorovälein.

HSL:n liikennesuunnittelija Petteri Kantokari kertoo, että HSL on saanut jo joitakin palautteita etukäteen tulevista yhteyksistä.

– Aina kun tulee iso muutos, tulee myös palautetta. Ymmärrän hyvin huolen, jos huonokuntoinen ihminen joutuu vaihtamaan kulkuvälinettä ja tekemään metromatkan. Metro voi olla melkoinen kammotus joillekin.

Kantokarin mukaan Kalasatama sijaitsee liikenteellisesti hyvällä paikalla, mutta ei sinne joka paikasta pääsekään ilman vaihtoja.

– Joka alueelta Kalasatamaan ei voi järjestää vaihdottomia yhteyksiä, mutta ratikka-, bussi- ja metroyhteys toimii tihein vuorovälein. Lähes kaikki yhteydet ovat esteettömiä. Vaihdollisten yhteyksien alueille, esimerkiksi Mäkelänkadun varteen, voisi periaatteessa tuoda lisäpalveluksi lähibussilinjan, mutta tähän ei ole budjetoitu rahaa.

Yhden pienkalustolla ajettavan bussin vuosikustannus on hieman yli 100 000 euroa.

– Toki tällainen palvelu voidaan perustaa, jos se katsotaan tarpeelliseksi ja jostain löydetään rahat, Kantokari jatkaa.

Metron lisäksi Kalasataman terveysasemalle pääsee näillä linjoilla

Linja 26 Hakaniemi–Kalasatama. Reitti muuttuu 5.2. Sörnäisten rantatieltä Hämeentielle. Päätepysäkki muutetaan Työpajankadulle terveyskeskuksen eteen.

Linja 55 Rautatientori–Kalasatama–Koskela. Yhteys etelän suunnasta keskustasta ja Merihaasta Sörnäisten rantatien kautta. Koskelan ja Toukolan suunnasta reitti kulkee Hermannin rantatien kautta.

Linja 56 Kannelmäki–Käpylä–Metsälä–Kannelmäki.

Pasilasta Kalasatamaan pääsee busseilla 50, 58 ja 59. Pysäkki on syksyyn asti Kulosaaren sillalla.

Elokuussa linjojen 50 ja 59 reitit muuttuvat. Esteetön pysäkki tulee Kalasataman metroaseman kohdalle. Linja 26 lakkautetaan.

Linjan 71 elokuussa tehtävä reittimuutos muodostaa suoran yhteyden Kalasatamaan Viikistä ja Arabianrannasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin uudelle jättiterveysasemalle etsitään vapaaehtoisia – "Opastavat liikkumaan uudessa keskuksessa"3.1.2018 11.07
Kolme terveysasemaa sulkee ovensa – palvelut löytyvät jatkossa jättikeskuksesta22.11.2017 07.35
140 000 helsinkiläistä saa yhteisen jättiterveysaseman – uudisrakennus Kampin metroaseman päälle28.4.2017 13.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu