Paikalliset

Tältä näyttää Östersundomin sadan tonnin lintutorni

Torpvikenin alueelle rakennettava lintutorni on Norjassa toimivan Sami Rintalan Rintala Aggertsson Architects -toimiston käsialaa.

rintala eggertsson architects

Lintutorninkin voi rakentaa tyylillä. Östersundomin Torpvikenin alueelle rakennettava lintutorni on Norjassa toimivan Sami Rintalan Rintala Eggertsson Architects -toimiston käsialaa.

Designlintutornit, -pitkospuut ja -opasteet on Helsingin talous- ja suunnittelukeskuksen vetämä WDC-hanke. Suunnitelma voidaan toteuttaa siitä riippumatta siitä, hyväksytäänkö se varsinaiseksi WDC-hankkeeksi. Hankkeelle on haettu WDC-statusta.

Aluesuunnittelija Nina Mouhu rakennusvirastosta käyttää lintutornista mieluummin sanaa katselulaituri, koska rakennelma on matalahko. Myöhemmin Östersundomiin rakennetaan myös korkea lintutorni.

Helsingin Uutisten netissä on hämmästelty lintutornin hintaa. Mouhu myöntää, että sitä varten on varattu 100 000 euroa.

– Sillä rahalla pitäisi saada perustukset, materiaalit ja työt. Katsotaan, miten raha riittää, koska perustaminen on aina kallista, Mouhu sanoo.

 

Katsotaan, miten raha riittää.”

 

Torpvikenin alueelle, lähelle Talosaaren ratsastustalleja rakennettava katselutasanne palvelee kaikkia luonnossa liikkuvia, ei pelkästään lintuharrastajia. Tarkkailupaikan rakentamisella halutaan ohjata ulkoilijoiden liikkumista ja säästää näin luontoa.

Katselulaiturin hahmo on lintumainen. Ruovikossa sijaitsevalle katselulaiturille pääsee pitkospuiden kaltaista rakennelmaa pitkin. Mouhun mukaan materiaaleja ei ole vielä valittu, mutta tavoitteena on löytää mahdollisimman luonnonmukainen, kestävä materiaali.

– Rakentaminen päästäneen aloittamaan ensi kesänä lintujen pesimäkauden jälkeen. Käyttökunnossa katselulaituri on luultavasti loppukesällä.

Östersundomin toinen lintutorni tulee Bruksvikenin Natura-alueelle. Se rakennettaneen vuosina 2013-2014. Tämän tornin muodon innoittajana on ollut hirvi. Tornin hinnasta ei vielä ole arviota.

– Östersundom on nyt yksi Helsingin suurpiireistä ja tietty osa kaupungin rahoista on varattu alueelle. Lintutornit ovat ensimmäisiä hankkeita, joita luontopuolella toteutetaan. Ulkoilijoiden määrät alueella kasvavat, kun se tulee tulee tutummaksi, Nina Mouhu sanoo.

Östersundomin laituri on yksi Helsingin maailman designpääkaupunkivuoteen kuuluvista hankeista, joita on eri toimijoiden järjestäminä lukuisia.

Aiemmin on noussut kohu HKL:n tilaamista, Stefan Lindforsin suunnittelemista designpysäkeistä, joiden hinta on niin ikään 100 000 euroa kappaleelta. Pysäkkien määrää vähennettiin vilkkaan julkisen keskustelun jälkeen kahdeksasta kahteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu