Puheenaihe

Kuva: Ikkunaan törmännyttä viirupöllöä hoidetaan hitsarin hanskat käsissä – huono myyrävuosi on vienyt monen pöllön hengen

Viirupöllö on tointunut rysäyksestä ja syö reippaasti pakastehiiriä. Se voidaan näillä näkymin vapauttaa luontoon ensi viikolla.

Teemu Vestovuo

Ari Nordströmin hoivissa on ollut komea viirupöllö, jolle tapahtui muutama päivä sitten ikävä haaveri. Iso lintu lensi päin kerrostalon ikkunaa Lohjan Virkkalassa ja pökertyi.

– Se oli ehkä nähnyt jonkin heijastuksen ja lentänyt päin. Se oli sitten maassa ja aivan sekaisin, lähes tajuttomana. Vähän availi silmiään. Se tuotiin tänne pahvilaatikossa Rehtorinpolulta, kertoo Nordström Lohjan lintutalosta.

Pelastusoperaation kannalta oli Nordströmin mukaan ehkä vain hyvä asia, että potilas oli hetken pökerryksissä, sillä viirupöllö on kova puolustamaan itseään.

– Se on normaalisti niin kova kaveri käymään päälle, että rengastajillakin on oltava kypärä päässä. Nyt oli varmaan tullut kova tälli päähän, hän miettii.

Nordström on pitänyt käsissään nahkaisia hitsaajan hanskoja lintua hoitaessaan.

– Aluksi se oli vain lattialla ja kun se yritti kävellä, se kaatui saman tien kyljelleen. Mitään fyysisiä vammoja siinä ei ole havaittavissa.

Hän odotteli ensin pari vuorokautta, että lintu toipuisi syömään. Sitten hän otti sen kainaloonsa ja tarjosi sianlihaa, jota se hiukan toivuttuaan sai nokittua.

– On se kyllä taistelua ollut. Mutta vähän kun on härnännyt lihapalan kanssa, se on napannut kiinni.

Äskeittäin lintu ryhtyi itsekin syömään pakastehiiriä. Sulatetut hiiret kelpaavat sille hyvin. Nyt lintu on myös noussut lattialta häkin orrelle, mistä se tarkkailee tummin silmin ihmisten touhuja.

– Kun sen kunto on noin hyvin edennyt, siirrän sen varmaan sisältä kohta ulkotarhaan. Siellä se pääsee lentelemään. Antaa vielä muutaman päivän pulskistua ja syödä, ja sitten päästetään se vapaaksi.

– Sellainen pieni oletus minulla on, että se on ollut nälissään, kun se on ilmaantunut tänne ihmisten ilmoille, sehän on ihan korpimetsien lintu.

Nordströmin arvion mukaan se on nuori lintu eli viime kesän poikasia, ja yrittämässä nyt elämänsä ensimmäistä kertaa selvitä talven yli.

– Varmaan vähän kokematon, ja pöllöjen ruoasta on paikoin pulaa. Tänä talvena on löytynyt kuolleita viiru- ja hiiripöllöjä. Hiiripöllö on löytynyt Lohjalta yksi kuolleena ja Inkoosta kaksi ennen vuodenvaihdetta. Myyriä ja hiiriä ei ole riittävästi.

Nordström toteaa, että myyrä- ja hiirikannat vaihtelevat paljonkin, ja romahdus tapahtuu äkkiä. Hiiripöllöjä on lähtenyt liikkeelle tänä talvena paljonkin idän suunnasta ruoan perässä.

– Niitä on nytkin alueella aika runsaasti, mutta vähentymään päin.

Lintutalossa oleva viirupöllö ei kuitenkaan ollut suorastaan nääntyneen laiha.

– Jos näin olisi, niin ennustekin olisi huonompi.

Nordström on hoidellut tänä talvena myös yhtä silkkiuikkua sekä kanadanhanhea. Nuori silkkiuikku löytyi Lohjanjärven jäältä viikko sitten, ja syöttämisen ja lepäilyn jälkeen se vapautettiin avoveteen.

Väsynyt kanadanhanhi taas harhaili Nyyrikinkadulla, kun Aurlahti oli jäätynyt umpeen. Nordström kävi hakemassa sen ja vei avoveteen.

Asiasta uutisoi ensin Länsi-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu