Vaalit

Näin presidenttiä äänestettiin kiven sisässä: Raskaista rikoksista tuomittujen äänestysinto oli vilkkaampaa kuin Suomen laiskimmassa kunnassa

VAALIT Presidentinvaalien äänestysprosentti nousi Riihimäen vankilassa viiteenkymmeneen.

Erityisohjaaja Veikko Sokka on äänestyspaikassa, vankilan kirkossa. Vaalitoimitus tapahtuu kirkkosalin takaosassa.

Olavi Saarinen

Riihimäen vankilan presidentinvaalien äänestysprosentti oli viisikymmentä. Parannusta tuli kuuden vuoden takaisiin vaaleihin, jolloin prosentti oli vain 44. Presidenttiä kannattaa äänestää, koska hänellä on oikeus armahtaa tuomittuja.

Asiasta kertoi ensin Aamuposti.

Riihimäen vankien äänestysinto oli vilkkaampaa kuin laiskimmassa kunnassa Suomessa. Ahvenanmaan Getassa äänestysprosentti jäi 49,9:ään.

Riihimäellä tuomiotaan istuu kovista rikoksista tuomittuja vankeja. Sijoitetaan Etelä-Suomen alueelta yli kahden vuoden rangaistuksen saaneita miesvankeja.

Riihimäen vankilassa on 158 äänioikeutettua ja 170 sellaista, joilta tämä oikeus puuttuu. Tämä johtuu siitä, että tuomiotaan kärsivien ulkomaalaisten osuus on kasvanut runsaasti.

Vielä vuoteen 1969 moni vanki menetti lisärangaistuksena ns. kansalaisluottamuksensa. Sen menettäneellä ei ollut äänioikeutettu eikä vaalikelpoisuutta kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa.

Nykyään äänioikeus on suomalaisilla yleinen, yhtäläinen ja luovuttamaton oikeus, vaikka istuisi kalterien takana.

Erityisohjaaja Veikko Sokka vankilasta kertoo, että äänestysvilkkaus on ollut kymmenisen prosenttiyksikköä alhaisempi aiemmissa eduskunta- ja kuntavaaleissa.

Vähiten vankeja ovat kiinnostaneet muiden äänestäjien tavoin eurovaalit, prosentti on jäänyt noin kahteenkymmeneen.

Vaalitoimitus on merkittävä tapahtuma vankilan yksitoikkoisuudessa. Vangit ovat myös tarkkoja siitä, että se mahdollisuus tarjotaan.

Ehdokkaan valinnassa auttavat lehdet, radio ja televisio. Vankilaan tilataan sanomalehtiä valtion puolesta, myös vangit itse sekä kunnat ja seurakunnat voivat tilata luettavaa.

Presidentinvaaleilla on erikoismerkitys vankilassa, sillä presidentillä on oikeus armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta kokonaan tai osittain.

Sauli Niinistö on käyttänyt tätä mahdollisuutta kitsaasti.

Elinkautisvankien armahduksista päättää nykyään Helsingin hovioikeus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu