Paikalliset

Ruokapiirit täyttyvät ennätysvauhdilla

Laura Pörsti käynnisti Haagaan ruokapiirin tänä syksynä. Piiri täyttyi heti.

Sanna Heikkilä

Ruokapiirit hurmaavat helsinkiläisiä. Niihin riittää tulijoita, ja pieniä piirejä kaivataan lisää.

– Pienissä ruokapiireissä työmäärä ja vastuut pysyvät kohtuullisina. Ihmiset tutustuvat toisiinsa, ja työnjako on helpompaa, toteaa Laura Pörsti.

Pörsti perusti syyskuussa ruokapiirin Haagaan. Jakeluja on ollut läheisellä kirkolla vasta kaksi kertaa.

 

Juureksia tulee niin paljon, että kaipaisi lisää reseptejä.”

– Silti jouduin jo sulkemaan piirin uusilta tulokkailta. Jäseniä piirissä on tällä hetkellä 78. Tähän asti olemme jakaneet kirkolla kahden tai kolmen hengen voimin tunnin aikana kaikkien tilaukset. Se on ollut iso urakka, Pörsti sanoo.

– Hän arvelee, että julkinen jakelupaikka ja helppo liittyminen ovat suosion takana.

– Jaamme tuotteet kirkolla. Aulatilan penkit ja lattiat täyttyvät ruokakasoista. Esimerkiksi taloyhtiön kerhotila voisi tuntua ihmisten mielestä yksityiseltä tilalta, jonne ei tulisi lähdettyä niin helposti.

Suuressa ruokapiirissä liikutellaan melko suuria rahasummia. Tilaukset täytyy maksaa piirin tilille pian jakelun jälkeen.

Haagan piirin varakassana on 10 euron liittymismaksu ja 10 euron pantti. Suurien tilausmäärien takia ne eivät riittäisi pitkälle, jos ihmiset jättäisivät tilauksia maksamatta.

– Tähän asti ruokapiiriin liittyvät ihmiset ovat olleet asialle vihkiytyneitä ja sitoutuneita. Nyt on selvästi menossa jonkinlainen luomuhuuma. Aika näyttää, lisääntyvätkö laiminlyönnit, Pörsti miettii.

Haagan ruokapiiri toimii yhteistyössä Pohjois-Haagan ruokapiirin kanssa.

– Hoidamme esimerkiksi jakeluita yhdessä, Pörsti kertoo.

Haagan ruokapiirissä tuotteita voi tilata usealta eri toimittajalta. Pohjois-Haagan piirissä tilaukset tehdään aina samasta luomukaupasta.

– Tämä säästää aikaa ja vaivaa esimerkiksi laskutuksessa ja tilausten lajittelussa. Tilausjärjestelmät ovat valmiina. Haittapuolena on se, että tilauksia voi tehdä vain tämän yhden verkkokaupan tuotteista, kertoo Pohjois-Haagan ruokapiirin vetäjä Johanna Taskinen.

Ruokapiirin suosituimpia tuotteita ovat ne, mitä ihmiset kaupastakin ostavat.

– Esimerkiksi kananmunat, perunat, vilja, Pörsti luettelee.

Pörstiä ruokapiirin vetäminen ei ole muuttanut aiempaa innokkaammaksi kokiksi.

– Tällaiseen lähtevät mukaan ne, jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita ruoasta. Sellainen olen itsekin. Ruoanlaittoon kuluu myös aikaa, kun ruoan valmistaa raaka-aineksista alusta asti, hän pohtii.

– Juureksia tulee kyllä nyt niin paljon, että niille kaipaisi lisää reseptivinkkejä. Ja uusien aineksien kokkaamista tulee mietittyä. Että mitä esimerkiksi härkäpapurouheesta voisi tehdä.

– Jotkin verkkokaupat laittavat reseptejä tilausten mukaan. Se on kiva, Taskinen kertoo.

Miten perustan ruokapiirin?

Tarkista, onko naapurialueella toimivaa ruokapiiriä.

Jos on, tehkää yhteistyötä. Yhteisillä jakelupäivillä, -paikoilla ja toimittajilla säästää vaivaa.

Kokoa joukko kotitalouksia (noin 10–20).

Hanki jakelulle sopiva tila, avaa ruokapiirille pankkitili.

Sopikaa työnjaosta.

Mieti, haluatteko tilata verkkokaupasta vai valita tuottajat itse.

Facebook-sivut on mm. Haagan ruokaryhmällä, Helsingin ruokapiirillä ja Laajasalon ruokapiirillä.

Lähde: www.ruokapiiri.fi sekä Johanna Taskinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu