Puheenaihe

Sisäilmaongelmainen Lastenklinikka vaihtuu pian uuteen lastensairaalaan – Arkea harjoitellaan jo: "Hienoa ja haastavaa"

SAIRAANHOITO Uuden lastensairaalan pilottiosasto avattiin Meilahden tornisairaalan tiloihin vuonna 2015.

– Pilotoinnin tarkoituksena oli saada osastot toimimaan samalla tavalla, perustelee linjajohtaja Pekka Lahdenne Uuden lastensairaalan pilottiosaston perustamista reilut kaksi vuotta sitten. Osastonhoitaja Marja Merinen on ollut mukana muutosten suunnittelussa.

Johanna Erjonsalo

Ensi syksynä avattavan Uuden lastensairaalan toimintoja on harjoiteltu jo kolmatta vuotta Lastenklinikan pilottiosastolla.

ULS3 eli Uusi lastensairaala 3 avattiin lokakuussa 2015 syksyllä Meilahden tornisairaalan tiloihin ja sen perustamisen tarkoituksena on harjoitella etukäteen arkea Uudessa lastensairaalassa.

– Tällä pilotoidaan sitä, miten useita erilaisia sairauksia hoitava osasto toimii. Potilasta ei siirretä eri erikoisalan osastolle, vaan hoito tapahtuu tutulla osastolla potilaan perussairaudesta riippuen. Tämä on suuri muutos, kertoo osastonhoitaja Marja Merinen.

Osaston perustamisen taustalla olivat myös rakennuksessa havaitut sisäilmaongelmat, jotka pakottivat järjestämään toimintoja uudella tavalla.

Käytännössä pilottiosastolla harjoitellaan osastojen yhdistämistä, sillä Uuden lastensairaalan toiminta perustuu aikaisempaa suurempiin, yhteen sulautettuihin osastoihin.

ULS3-osastolla Meilahden tornisairaalan vuodeosastosiivessä on 27 potilaspaikkaa. Potilaista noin puolet on leikkaushoitopotilaita ja puolet lastentautien päivystyspotilaita. Henkilökuntaa on 60. Pilottiosastolle on yhdistetty kaksi eri osastoa, lastenkirurginen ja pediatrinen osasto.

– Me olemme monella tavalla etulyöntiasemassa, kun olemme ainoana vuodeosastona saaneet harjoitella uutta toimintamallia jo etukäteen, sanoo Merinen.

Reilut kaksi vuotta toimineella pilottiosastolla on ollut vaikeutensa, sillä työtavat ovat uudet.

– Aika on ollut haastavaa. Noin puolentoista vuoden jälkeen voi sanoa, että henkilökunta hitsautui yhteen. Esimerkiksi lääkärin kierros kirurgian ja pediatrian puolella tapahtuvat eri tavalla. Tarkoitus on saada kaikki ymmärtämään, miten kierto tapahtuu.

Osastolla kokeillaan erilaisia käytäntöä.

– Jos tuntuu, että tämä ei toimi, niin sitten muutetaan. Kaikkien pitää kuitenkin sitoutua erilaisiin kokeiluihin, Merinen painottaa.

Tarkoitus on saada kaikki ymmärtämään, miten kierto tapahtuu."

Kun Uusi lastensairaala syyskuussa avataan, osasto siirtyy sellaisenaan sairaalarakennuksen ylimpään kerrokseen ja kasvaa 40-paikkaiseksi.

– Uudessa lastensairaalassa on pyritty saamaan parempi tiedonkulku perheille erilaisilla digitaalisilla järjestelmillä. Lapsille tulee huoneisiin monipalvelupäätteet, joilla saa tietoa sairaalan asioista ja niillä voi myös pelata pelejä, kertoo linjajohtaja, lastentautien dosentti Pekka Lahdenne.

Henkilökuntaa on koulutettu jo viime syksystä alkaen muun muassa käyttämään uuden sairaalan teknologiaa. Rakennus luovutetaan Husille huhtikuun lopussa.

– Tämä on ollut valtavan hieno kokemus. Haasteena on ollut, että toiminnalliset visiot välittyvät myös arkkitehtipiirroksiin ja vastata siitä, että toimintaprosessimme nykyaikaistuvat. Niiden täytyy olla ajantasaiset myös 2020-luvulla, toteaa Lahdenne.

Toimintamalleja on haettu muun muassa Euroopasta ja Australiasta.

Noin 175 miljoonaa euroa maksava sairaala rakennetaan kiinni Lastenklinikkaan.

Nelisen vuotta kestäneen rakentamisen aikana rakennusprojektin aikana on tapahtunut monenlaista, kuten se että rakennuttajakonsultti vaihdettiin Swecosta Haahtelaan.

Myös sairaalan rakennushankkeen rahoitus on ollut poikkeuksellinen. Hankkeen maksajia ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), valtio ja sairaalan rakennuttamisesta varten perustettiin säätiö. Varainhankinnasta on vastannut sen tukiyhdistys, joka on kerännyt varoja muun muassa kansalaiskeräyksellä.

Toiminta alkaa syyskuussa

Uusi lastensairaala on tarkoitus avata 17. syyskuuta.

Rakentajana toimiva SRV luovuttaa uuden sairaalanrakennuksen Husille huhtikuun lopussa.

Sairaalaan on keskitetty ympäri Suomen vaativien lastensairauksien hoito, kuten lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot.

Myös pääkaupunkiseudun lasten erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia, kuten vakavia infektiota, diabetesta, suolisto- ja reumatulehduksia ja epilepsiaa sairastavia lapsia hoidetaan uudessa sairaalassa.

Sairaalaan tulee myös lasten päivystys.

Uusiin tiloihin siirtyy noin puolet lasten ja nuorten sairaalan henkilökunnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu