Kovat keinot käyttöön valkoposkihanhia vastaan? Helsinki pohtii munien rei'ittämistä

Valkoposkihanhia Viikin pelloilla viime syksynä.

Paivi Tuovinen

Helsinki saattaa sittenkin ottaa tiukemman linjan valkoposkihanhilaumoihin. Hanhet aiheuttavat ulosteillaan suurta viihtyvyyshaittaa rannoilla ja puistoissa.

Kaupunginhallitus palautti maanantaina uuteen valmisteluun vastauksen Otto Meren (kok.) valtuustoaloitteeseen. Meri on ehdottanut aloitteella valkoposkihanhien määrän pienentämistä aiempaa järeämmin keinoin, jotta haittoja saadaan vähennettyä.

Virkamiesten laatiman lausuntoehdotuksen mukaan hanhilaumoihin voidaan kokeilla ainoastaan ns. pehmeitä keinoja, kuten alueiden aitaamista, sillä laji on tiukasti EU-suojeltu. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin, että hanhien tiukka suoja on perua 70-luvulta.

Palautuspäätös syntyi äänestyksen jälkeen. Vastaan äänestivät vihreät ja vasemmisto, jotka olisivat edenneet asiassa virkamiesten suosittamin keinoin.

– Uudessa valmistelussa edellytetään selvitettävän ne edellytykset, joilla valkoposkihanhien määrää on pystytty vähentämään Ruotsissa, Otto Meri kertoo.

– Ruotsissa lääninhallitukset ovat antaneet useita lupia lintukannan vähentämiseksi. Esimerkiksi Malmössä hanhikantaa on vähennetty keväisin suoritetulla munien rei'ittämisellä, minkä on koettu olevan tehokas keino haittojen vähentämiseksi. Perusteluna valkoposkihanhien määrän vähentämiselle on ollut niiden aiheuttama puistojen ja viheralueiden viihtyvyyden lasku, Meri jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Kaisa Paastela

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Sontivia valkoposkihanhia ei edelleenkään karsita Helsingistä – ympäristökeskus: ei näyttöä terveyshaitoistaTutkimustila pyysi lupaa ampua 3 valkoposkihanhea, ei herunut  – Nyt tuhansia lintuja häädetään Viikin pelloilta koirien avullaOnko ajan tasalla? – Valkoposkihanhien tiukka EU-suoja perua 1970-luvultaValkoposkihanhien rivit harventuneet Helsingissä ja osassa Espoota – taustalla oudot joukkokuolematJättisumma korvauksiin: valkoposkihanhet tekivät mittavia tuhoja