Puheenaihe

Huumekaupan raju muutos ravistee Espoota – Poliisi: "En muista, milloin olisin törmännyt vanhanaikaiseen diileriin"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Moni espoolaisvanhempi on joutunut hakemaan lapsensa poliisilaitokselta, kun nuori on jäänyt kiinni huumeidenkäytöstä.

– Huumeiden käyttörikoksista pidettyjen puhutteluiden määrä on kaksinkertaistunut Espoossa vuodesta 2016 vuoteen 2017, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista.

Syyttäjä pitää puhuttelun 15–17 -vuotiaille huumeidenkäytöstä kiinni jääneille ensikertalaisille.

Väänänen kertoo poliisin törmäävän yhä enemmän erityisesti marihuanan ja lakan käyttöön ja myyntiin sekä niiden tuomiin lieveilmiöihin.

– Huumeet ovat levittäytyneet tasaisesti Espooseen. Alue ei määritä käyttöä eikä käyttö katso sosiaaliluokkaa. Osa nykypäivän nuorista näkee lain väärällä puolella kulkemisen hohdokkaana, luonnehtii Väänänen.

Espoon poliisi kertoi viikko sitten paljastaneensa laajan marihuanan myyntiringin Espoossa. Päätekijät olivat 16- ja 18-vuotiaita ja marihuanaa oli välitetty kymmenille alaikäisille ja nuorille aikuisille Espoossa.

– Alkoholin viehätys on nuorten silmissä laantunut. Samaan aikaan osalla nuorista marihuanan viehätys on lisääntynyt, Väänänen sanoo.

Huumeet leviävät nykyään kaveripiireissä, kertoo Väänänen. Joku porukasta "törmää" huumeisiin ja houkuttelee kavereitaan huumekokeiluihin rahoittaakseen omaa käyttöään.

Suurin ja rajuin muutos on tapahtutunut huumeiden myynnissä: diilerit eivät ole enää aikuisia, vaan jopa 12-vuotiaat lapset myyvät nyt huumeita.

Väänänen kertoo nuorimman kiinni jääneen huumeidenvälittäjän olleen 12-vuotias.

– En muista, milloin olisin enää törmännyt vanhanaikaiseen diileriin, joka seisoisi koulun edustalla.

Huumeidenkäyttö alkaa usein viihdekokeiluna ja satunnaiskäyttönä, kertoo Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden päällikkö Eija–Inkeri Kailassuo.

– Asenteet esimerkiksi kannabista kohtaat saattavat olla varsin suopeat, jolloin sen käyttöä ei pelätä tai harkita sen enempää. Osa kuitenkin koukuttuu nopeasti. Kannabis saattaa myös olla porttina vahvempiin ellei jo itsellään tuota ongelmia, muistuttaa Kailassuo.

Johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila kertoo huumemyönteisyyden näkyvän myös lastensuojelutyössä.

– Kannabismyönteisyys on kasvanut. Tapaamme nuoria, jotka vetoavat siihen, että sen käyttö on sallittua jossain muualla ja siihen, että aikuisetkin käyttävät. Me kerromme puolestamme, että se on laitonta eikä kuulu nuorten elämään, Mattila kertoo.

Väänäsen mukaan sekä vanhempien että yhteiskunnan tulisi pystyä ottamaan paremmin koppi sivuraiteille lipsahtamassa olevista nuorista.

– Aikuiset kilpailevat lasten ajasta näiden haitallistenkin asioiden kanssa. Yhteiskuntakin kilpailee lapsen huomiosta. Meidän pitäisi pystyä tarjoamaan vaihtoehtoja päihteille, että pystyisimme estämään lipsahdukset, Väänänen miettii.

Lue myös: Huumeita levitettiin alaikäisille Espoossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu