Puheenaihe

32 500 suomalaista sai apua ilmiöön, joka voi viedä ennenaikaisesti hautaan – "Yksinäisyys on murrettavissa"

Yksinäisyys musertaa.

Arkisto Leena Koivisto

Yksinäisyys vaivaa kaikenikäisiä ja kaikissa elämäntilanteissa, selviää Punaisen Ristin kyselystä.

Joulukuussa 2017 tehtyyn kyselyyn vastasi 519 ystävätoiminnan vapaaehtoista.

Aikaisempien tutkimusten mukaan jopa joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä.

Tutkimusten mukaan yksinäisyys lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa enemmän kuin lihavuus. Ratkaisevaa ei ole yksinolo vaan eristyneisyyden kokemus.

– Yksinäisyys on tuhoisaa ihmisen hyvinvoinnille. Yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista kierteen, jossa jatkuva arvottomuuden kokemus musertaa ja saa ihmisen eristäytymään entisestään, Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta kertoo.

Suomen Punainen Risti etsii ystävänpäivän kunniaksi uusia vapaaehtoisia mukaan ystävätoimintaan. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana noin 9 000 vapaaehtoista ystävää.

– Yksinäisyys on murrettavissa. Vapaaehtoisen ystävän kanssa uskalletaan jakaa ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Suhteet koetaan molemmin puolin läheisiksi ja syvällisiksi ja vapaaehtoisiin ystäviin luotetaan, Alaranta kertoo.

Vuonna 2016 noin 32 500 ihmistä sai apua ystävätoiminnasta. Vapaaehtoiset tapaavat ystäviään yleisimmin kerran viikossa tai kahden viikon välein.

Ystävätoiminta rohkaisee erityisesti nuoria monenlaiseen aktiivisuuteen, kuten harrastuksiin.

– Vapaaehtoinen ystävä auttaa nuorta kiinnittymään lähiyhteisöihin. Ystävätoiminta vähentää ulkopuolisuuden kokemusta, kun nuori voi luottaa ihmisiin ja kokea olevansa itse luottamuksen arvoinen, sanoo nuorisotutkija, Nuorten turvatalojen johtaja Leena Suurpää.

Vuonna 2016 noin 7 400 maahanmuuttajataustaista ihmistä sai apua Punaisen Ristin ystävätoiminnasta.

Ystäväkyselyn vastauksista merkittävänä ryhmänä nousee Suomeen hiljattain muuttaneiden nuorten ryhmä.

– Heille vapaaehtoiset ystävät merkitsevät erityisen paljon, sillä nuorten luottamus yhteiskuntaan on heikko. He kokevat arjessa epäoikeudenmukaisuutta ja osattomuutta eikä kannattelevia tukiverkostoja välttämättä ole, Suurpää jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu