Puheenaihe

Aulaopas on uuden terveyskeskuksen henki – "Minullekin tämä on välillä yhtä hepreaa"

PALVELUT Aulaoppaat ohjailevat potilaita viime viikolla avatussa kuusikerroksisessa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa.

Laajasalolainen Jalmari Rihtniemi tuli viime viikolla Kalasataman terveys- ja hyvinvointiasemalle ensimmäistä kertaa. – Hienolta ja tosi hyvältä vaikuttaa. Aulaopas Marjut Tenhunen opastaa Rihtniemen ensin ilmoittautumisautomaatille ja hisseille.

Johanna Erjonsalo

Aulaopas Marjut Tenhunen seisoo Kalasataman reilu viikko sitten avatun terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulassa ja yrittää seuloa sisään tulevista ihmisistä avuntarpeessa olevia.

– Päivää, osaatteko jo toimia täällä vai tarvitsisitteko apua? Tenhunen kysyy aseman ovista sisään tulevalta naiselta.

Nainen astelee sisään ensimmäistä kertaa, joten Tenhunen ohjaa tämän aulassa olevalle ilmoittautumispisteelle ja kehottaa ottamaan esille ilmoittautumista varten tarvittavan Kela-kortin.

Kalasataman uudessa terveys- ja hyvinvointikeskuksessa palvelee tällä hetkellä 21 vapaaehtoista aulaopasta. Mukana on myös kolme Metropolian opiskelijaa, joilla oppaana toimiminen kuuluu opintojaksoon. Oppaat ovat viime viikosta alkaen ottaneet vastaan ihmisiä keskuksen aulassa ja ohjaavat heitä aulasta käsin oikeaan paikkaan kuusikerroksisella jättiterveysasemalla.

– Kyllähän täällä on moni vielä aika hukassa. Minullekin tämä on välillä ihan hepreaa, Tenhunen sanoo ja näyttää kädessään olevia papereita, joissa on kerrosten pohjapiirustukset sekä niiden A:ksi ja B:ksi merkatut osastonsa.

– Näiden mukaan täytyisi sitten suunnistaa. Tässä menee varmaan parikin kuukautta ennen kuin hiffaa kaikki, Tenhunen vilauttaa papereitaan.

Kalasataman avaamisen myötä Herttoniemen, Vallilan ja Kallion terveysasemat suljettiin ja asemien toiminnot siirrettiin Kalasatamaan. Asemien yhdistyminen vaatii Tenhusen mukaan asiakkailta opettelua.

– Ihmiset eivät vielä oikein ymmärrä, että tämä on yksi kokonaisuus. Monet kertovat tulevansa vaikkapa Herttoniemen terveysasemalla, mutta enää ei ole Herttoniemeä, Kalliota tai Vallilaa.

Kahden aikaan iltapäivällä keskuksen aulassa käy jatkuva kuhina sisään tulevista asiakkaista.

Ajanvarauksella paikalle tulevat suuntaavat ilmoittautumisen jälkeen yläkerroksiin ja ilmoittautumisen yhteydessä osoitettuun huoneeseen. Päivystykseen ja laboratorioon tulevat potilaat jäävät odottamaan vuoroaan aulakerrokseen.

Tällä kertaa vuorossa on yhtä aikaa kolme aulaopasta, tavallisimmin kaksi. Oppaat saavat itse päättää työvuoronsa, sillä toiminta perustuu puhtaasti vapaaehtoisuuteen. Vuoron pituus on enintään kaksi tuntia.

– Kaikki on kiitellyt, että on hirveän kivaa, kun tällaista on. Ja onhan tämä antoisaa, oppii itsekin samalla käyttämään uutta asemaa, kun tämä on niin iso ja uudenlainen, kertoo toinen aulaopas ja muutakin vapaaehtoistyötä tekevä herttoniemeläinen Riitta Mitjonen.

Myös maunulalainen Tenhunen on ollut mukana erilaisessa vapaaehtoistoiminnassa ja toiminut työelämässä ollessaan muun muassa asiakaspalveluvirkailijana ja puhelinvaihteenhoitajana.

– Minä olen puhetyöläinen. Olen ollut hirveän tyytyväinen tähän, mutta kunhan nyt katselen.

Alkuvuodesta koulutusjakson käyneet aulaoppaat ovat asemalla tällä hetkellä ainakin toukokuun loppuun.

– Lisää oppaita koulutetaan vasta ensi syksynä tai mikäli tämä koetaan hyvänä, niin miksi ei jo tänä keväänä. Pidämme nyt ensisijaisesti kuitenkin huolen siitä, että nykyiset oppaamme kokevat työn mielekkääksi, toteaa vapaaehtoistyön koordinaattori Eliisa Saarinen.

Aulaoppaat neuvovat liikkumaan Kalasataman uudessa keskuksessa

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus avattiin viikko sitten maanantaina.

Keskuksessa toimii 21 vapaaehtoista aulaopasta, jotka neuvovat potilaita liikkumaan uudessa keskuksessa.

Oppaat ovat päivittäin paikalla ainakin toukokuuhun asti.

Oppaat toimivat aulassa, mutta voivat tarvittaessa saattaa potilaan kerrokseen asti.

Kuusikerroksiseen keskukseen on keskitetty kaikki muut perusterveyspalvelut röntgeniä lukuun ottamatta.

Hus avaa maaliskuun alussa Suomen suurimman röntgenyksikön Postitaloon.

Röntgen on tarkoitettu Hus-alueen asukkaille.

Kalasataman keskuksessa toimii myös muun muassa tupakkaklinikka ja erillinen maahanmuuttajille tarkoitettu yksikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu