Puheenaihe

Jo 6 kuollutta reilun vuoden sisällä helsinkiläisessä asuntolassa – "Nämä ovat surullisia tapahtumia"

HELSINGINKATU Viime vuonna Auroratalossa kuoli neljä asukasta. Viikko sitten kaksi ihmistä löydettiin kuolleena.

– Paras keino on, että yritämme tehdä oman työmme mahdollisimman hyvin, antaa tukea asiakkaillemme ja hoitaa heitä, toteaa Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Tapio Tähtinen lääkkeeksi viime viikolla tapahtuneiden kuolemantapausten välttämiseksi. Vieressä palvelualuejohtaja Heli Alkila.

Johanna Erjonsalo

Poliisi ja ensihoidon yksikkö vierailivat viime vuoden aikana yhteensä reilut sata kertaa Helsinginkadulla sijaitsevassa Auroratalon asumisyksikössä. Määrä on pysynyt samana viime vuosien aikana.

– Kyllä näissä kohteissa ensihoitoa ja poliisia aika ajoin tarvitaan, toteaa Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintajohtaja Tapio Tähtinen.

Viimeksi viime viikolla Auroratalon yhdestä asunnosta löydettiin tulipalon yhteydessä kaksi ihmistä kuolleena.

Poliisi otti tapahtuneen jälkeen kiinni kaksi asunnossa ollutta henkilöä, mutta vapautti nämä myöhemmin. Kuolemat liittyvät poliisin mukaan todennäköisesti huumeisiin.

– Nämä ovat aina surullisia tapahtumia. He ovat aina jonkun lapsia tai sisaruksia ja heillä itselläänkin saattaa olla lapsia. Inhimillinen puoli on aina mukana, vaikka täällä tehdään työtä hyvin ammattimaisesti. Osanotto myös omaisille, Tähtinen toteaa.

Hälytysten määrä on Tähtisen mukaan tämän tyyppisessä asumisyksikössä melko normaali.

Vuonna 2017 Auroratalossa kuoli neljä asukasta. Kuolemista yksikään ei ollut tapaturmainen.

– Poliisin käynnit liittyvät esimerkiksi ulkopuolisten vieraiden aiheuttamiin häiriöihin sekä myös asukkaiden keskinäisiin riitoihin tai väkivaltatilanteisiin. Yleisin syy ensihoidon käyntiin on asukkaan voinnin tarkistaminen.

Lue myös: Poliisi varoittaa erittäin vaarallisesta fentanyylistä – epäillään liittyvän Helsinginkadun kuolemiin

Diakonissalaitoksen ylläpitämässä Auroratalossa asuu tällä hetkellä noin 123 entistä pitkäaikaisasunnotonta omissa huoneistoissaan. Huoneistoja on saman verran. Asukkaat ovat vuokrasopimuksen osalta samassa asemassa kuin kuka tahansa vuokralla asuva.

Asumiseen liittyy aina henkilökunnan tarjoama tuki muun muassa päihteiden käytön vähentämiseen. Tuetun asumisen tavoitteena on saada asukkaat kuntoutumaan itsenäisempään asumiseen.

Auroratalon asumisyksikössä tehdään moniammatillista yhteistyötä, jotta onnettomuuksilta ja kuolemantapauksilta voitaisiin välttyä.

– Panostamme ennakoivaan työhön. Tilastoimme kaikki hälytykset ja mietimme niitä aina monesta eri näkökulmasta, koulutamme henkilökuntaa sekä teemme aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa. Pyrimme kouluttamaan myös asukkaita.

– Me emme näe itseisarvona, että näitä käyntejä olisi mahdollisimman vähän. Viranomaisyhteistyö on meille tärkeää, jatkaa Tähtinen.

Asukkaille tarjottavaan asumisen tukeen liittyy yksilöllinen asumisen suunnitelma sekä asukaskokoukset, joissa käydään läpi säännöllisesti myös turvallisuuteen liittyviä asioita.

Myös henkilökuntaa koulutetaan ja tuetaan jatkuvasti, sillä työ on usein haastavaa. Asumiseen ja elämänhallintaan liittyvien ongelmien lisäksi asukkailla on vakava päihderiippuvuus sekä usein myös muita sairauksia.

Kuolemat liittynevät huumeisiin

Pelastuslaitos löysi viime viikolla Kalliossa sijaitsevan Auroratalon asumisyksikön asunnosta kaksi ihmistä kuolleena.

Poliisi epäilee, että kuolemiin liittyy huumausaine fetanyyli.

Fentanyyli on heroiinia kymmeniä ketoja vahvempaa ja jopa 75‒100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini.

Vuonna 2017 Auroratalossa kuoli neljä asukasta.

Kuolemista yksikään ei ollut tapaturmainen.

Auroratalo tarjoaa tuettua asumista Asunto Ensin -periaatteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huumekatukaupassa saattaa liikkua hengenvaarallista fentanyyliä – poliisi epäilee yhteyttä Helsinginkadun kuolemiin10.2.2018 09.36

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu