Puheenaihe

THL:n asiantuntijat räväyttävät: Huumeiden käytön rangaistavuudesta pitäisi luopua

Huumeiden käytöstä ei THL:n asiantuntijoiden mukaan pitäisi rangaista. Kuvituskuva.

Toni Forssell/Arkisto

Huumeiden käyttöön tulisi puuttua sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin eikä rikoslailla ja rangaistuksilla. Tätä mieltä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi.

Hakkarainen ja Tammi käsittelevät huumeiden käytön rangaistavuutta THL-blogissaan. Suomessa huumausaineiden käyttö on ollut rangaistavaa 50 vuotta.

Asiantuntijat toteavat, että käytön rangaistavuudesta luopumista tukevat monet kansainväliset järjestöt, kuten WHO ja Global Commission on Drug Policy. Ne esittävät, että huumeiden käyttöön tulisi puuttua muutoin kuin käyttäjiä rankaisemalla. Tämä koskisi kaikkia huumausaineita.

Kuitenkaan kannabiksen ja sen kaupan laillistaminen ei Hakkaraisen ja Tammen mukaan ole ajankohtaista Suomessa.

Käyttörikoksesta seuraa henkilölle sakkorangaistus ja nuorelle ensikertalaisille puhuttelu. Poliisi voi myös antaa huomautuksen.

Myös hoitoonohjaus on mahdollista, mutta määrät ovat asiantuntijoiden mukaan jääneet vaatimattomiksi.

Hakkaraisen ja Tammen mukaan ongelmallista on, että käyttörikos merkitään aina, myös huomautustapauksissa, poliisiasiain tietojärjestelmään. Merkintä säilytetään tapauksesta riippuen 5–10 vuotta. Päätös syyttämättä jättämisestä ei poista huumemerkintää tietojärjestelmästä.

Käyttörikosmerkintä säilytetään poliisin tietojärjestelmässä 5–10 vuotta."

Rekisteritietoa käytetään, kun poliisilta pyydetään turvallisuusselvitys tai henkilö joutuu hankkimaan rikostaustaselvityksen koulutus- tai työpaikalleen. Tietojen luovutus saattaa vaihdella alueittain.

Käyttörikoksia tulee poliisin tietoon vuosittain noin 15 000. Tämä merkitsee sitä, että poliisiasiain tietojärjestelmässä on noin 75 000–150 000 tämänkaltaista rikosta.

Oikeudelliset seuraamukset käyttörikoksista ovat suhteellisen vähäisiä, mutta rekisterimerkinnän vaikutukset nuorten henkilöiden elämään voivat olla arvaamattomia. Merkintä voi altistaa syrjäytymiselle, tutkimusprofessori ja kehittämispäällikkö huomauttavat.

Kannabis on tavallisin syy käyttörikokseen. Vuoden 2014 Huumekyselyn mukaan 25–34-vuotiaista naisista 32 prosenttia ja miehistä 44 prosenttia oli kokeillut kannabista.

– Nykyinen lainsäädäntö määrittelee heidät rikollisiksi. Suurin osa (61 %) ikäryhmästä on sitä mieltä, että kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista, Hakkarainen ja Tammi kirjoittavat.

– Olemme hyvin tietoisia siitä, että huumeiden käytöstä voi aiheutua monenlaisia haittoja. Rangaistus kuitenkin toimii huonosti käytön ja sen haittojen ehkäisemisessä. Se myös sopii huonosti nyky-yhteiskunnan arvomaailmaan ja kansanterveydelliseen ajatteluun, he jatkavat.

Kansainvälisten kokemustenkaan mukaan käyttörangaistuksista luopuminen ei lisää käyttöä.

Tilanteessa, jossa huumeita käyttävän henkilön ei tarvitse pelätä rangaistusta tai rikolliseksi leimautumista, on huomattavasti nykyistä helpompaa tarjota monipuolista sosiaali- ja terveydenhuollon tukea ja hoitoa, uskovat asiantuntijat.

– Huumeiden käytön puheeksi otto erilaisissa palveluissa, esimerkiksi terveydenhuollossa, olisi luontevampaa kummallekin osapuolelle, kun käytöllä ei olisi enää rikollisuuden leimaa. Se edistäisi myös ongelmakäyttäjien hoitoon hakeutumista ja ohjausta.

Hakkarainen ja Tammi toteavat, että rangaistavuuden sijaan huumeiden käytön ehkäisyyn ja haittojen vähentämiseen tarvitaan uusia keinoja ja menettelytapoja.

– Oppia voisi ottaa esimerkiksi siitä, kuinka tupakointi on saatu vähenemään ilman kriminalisointia.

He toivovat, että huumausaineiden käytön rangaistavuuden tarpeellisuudesta käytäisiin laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Pitäisikö huumeiden käytön rangaistuksista luopua?

Pitäisikö huumeiden käytön rangaistuksista luopua?

Kyllä
78% (132 ääntä)
EI
22% (37 ääntä)
Ääniä yhteensä: 169

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Turvallinen piikitysasema vähentäisi huumehaittoja Helsingissä14.2.2018 18.50
Huumekaupan raju muutos ravistee Espoota – Poliisi: "En muista, milloin olisin törmännyt vanhanaikaiseen diileriin"11.2.2018 21.00
Puhoksesta otettiin kiinni 17 epäiltyä huumekauppiasta – tehovalvonta poiki yhteensä 55 rikosilmoitusta12.2.2018 16.40
Vuokraisäntä ihmetteli: Miksi vuokralaisen ikkunat ovat aina huurussa? – Talosta löytyikin huumekasvattamo30.1.2018 12.08

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu