Puheenaihe

Helsinki panostaa lasten ja nuorten liikkumiseen – näin pääset hakemaan rahaa 900000 euron potista

Helsinki varaa lähes miljoona euroa lasten ja nuorten innovatiivisiin liikuntahankkeisiin.

Sirpa Repo / Arkisto

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan tiistaina hyväksyä 900 000 euron suuruisen uuden avustushaun periaatteet.

Lisäavustuksen turvin etsitään uusia toimintamalleja, jotka edistävät lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa sekä kaupunkilaisten liikkumista. Hankehaun ensimmäinen vaihe on ideakilpailu, joka käynnistyy maaliskuussa.

Avustushankkeilla pyritään tavoittamaan erityisesti lapsia ja nuoria, joilla ei syystä tai toisesta ole yhtään harrastusta, sekä kaikenikäisiä kaupunkilaisia, jotka hyötyisivät liikkumisen lisäämisestä terveytensä kannalta eniten. Hankkeilla voidaan näin edesauttaa kaupunkilaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumista.

Hankkeille on varattu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2018 budjetista 900 000 euroa. Haulla etsitään kuitenkin kolmivuotisia laajoja yhteishankkeita, joiden rahoitusta voidaan jatkaa 2019 ja 2020.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar pitää lautakunnan päätöstä merkittävänä panostuksena helsinkiläisten hyvinvointiin.

– Helsinki on nostanut tämän valtuustokauden keskeiseksi strategiatavoitteeksi liikkumisen lisäämisen. Uudenlainen avustusmalli mahdollistaa yhteistyön yli perinteisten sektorirajojen. Uskon, että tämän mallin myötä syntyy ennennäkemättömiä ideoita liikkumisen ja harrastamisen lisäämiseksi, Razmyar tiivistää.

Nyt kohdennetulla 900 000 euron avustushaulla halutaan tukea uudenlaisten toimintatapojen ja kumppanuuksien sekä uusien liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhteistyömuotojen syntymistä.

Mukaan valittavien hankkeiden toivotaan toteuttavan uusia kokeiluja, tavoittavan uusia kohderyhmiä tai soveltavan muissa kotimaan kaupungeissa tai maailmalla hyviksi todettuja malleja.

Haku toteutetaan kevään 2018 aikana kaksivaiheisesti: Ensimmäinen hakukierros on ideakilpailu, joka on avoinna maalis–huhtikuun ajan.

Ideakilpailuun osallistutaan napakalla ehdotuksella. Ideakilpailun perusteella toiseen vaiheeseen valittavat hankkeet saavat kutsun avustushakuun kesäkuussa.

Jatkoon valittavat ideat saavat kehittämiseen asiantuntijatukea. Lopullisen päätöksen rahoitettavista hankkeista tekee kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

– Parhaat ideat syntyvät yhteisen tekemisen ja ajattelun tuloksena. Tarjoamme hakijoille käyttöön kaiken sen tiedon ja osaamisen, mitä kaupungille näistä asioista on kertynyt. Haluamme myös kokeilla uutta tapaa, joka on hakijoille helpompi kuin perinteinen hakumenettely, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio toteaa.

Avustusta voivat hakea helsinkiläiset rekisteröidyt yhdistykset.

Hakijoilla voi olla kumppaneina myös rekisteröimättömiä yhteisöjä, toimintaryhmiä ja ei-helsinkiläisiä toimijoita tai esimerkiksi yrityksiä. Haussa suositaan useamman eri alan toimijan yhteishankkeita.

Kohdennettu lisärahoitus on osa Liikkumisohjelmaa, joka on yksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan strategisista kärkihankkeista. Hankehaku on myös toimialan ensimmäinen liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminnan yhdistävä avustushanke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu