Puheenaihe

Paleface ottaa kantaa kohuttuun Suomi 100 -työryhmään – "Syntyi hyvin aitoa keskustelua"

HENKILÖ Vasemmistolainen kulttuurivaikuttaja kokee Suomi 100 -kampanjan onnistuneeksi, vaikka äärioikeisto mietityttikin.

Paleface uskoo, että Suomessa nähdään vasemmiston nousu lähivuosina.

Like kustannus

Palefacen vuosi on alkanut varsin työllistettynä. Työn alla on käsikirja aloitteleville suomiräppäreille sekä rap-musikaalin käsikirjoitus Turun kaupunginteatterille.

– Se olisi tulossa syksyllä ensi-iltaan, mutta en tiedä saanko siitä puhua vielä, mies aprikoi.

– Siitä tulee makee.

Takana on jo pari lastenkonserttia Karkkilassa aiemmin päivällä ja juontotehtävät Tavastialla, missä eturivin artistit olivat keräämässä varoja Heikki Hurstin ruoka-avulle samalla, kun Helsingin kaupunki on vähentänyt tukeaan vähäosaisille.

Konsertti keräsikin Hurstille yli 10 000 euron ensiavun.

– Tämän iltainen summa on pelkkä laastari. Hurstin Apu ei saa edelleenkään riittävää yhteiskunnan tukea toimintaansa. On poliittisten päättäjien tehtävä varmistaa, että yhteiskunnan heikoimmista pidetään huolta ja että tällaiseen on rahoitusta. Eriarvoistuminen ei ole sattumaa. Se on systemaattisten poliittisten päätösten tulosta, Paleface kirjoitti Facebook-sivuilleen tapahtuman jälkeen.

Nyt emme ole kuitenkaan varsinaisesti puhumassa musiikista tai Hurstin laupeudentyöstä vaan Palefacen elokuussa 2017 julkaistusta pamfletista Viides Maamme-kirja, joka on jäänyt häkellyttävän ja hävettävän vähälle huomiolle maamme julkisessa keskustelussa.

Toistaiseksi.

Vaikka räppäri-kirjailija toppuuttelee teostaan vain kustantajan tilaamaksi välityöksi, ei miehen tarkkanäköisiä huomioita suomalaisen yhteiskunnan nykytilasta kannata sivuuttaa.

– Ääripuheiden lisääntyminen julkisessa keskustelussa askarruttaa. Poliittisen populismin nousu ja siihen liittyvät teemat ovat näköjään edelleen yhtä ajankohtaisia kuin esimerkiksi silloin, kun kirjoitin Helsinki–Shangri-La -kappaleen 2008, mies toteaa.

– Uskon, että jonkinlainen vasemmiston nousu tullaan näkemään lähivuosina, jos nyt eletään sellaisessa oikeistohegemoniassa. Elämä on aaltoliikettä.

Palefacen Maamme-kirja on tietysti jatkumoa Zachris Topeliuksen 1875 aloittamalle Maamme-kirjojen sarjalle, joita ovat sittemmin jatkaneet Jörn Donner 1967 ja 1992 sekä Erkki Pulliainen 1982.

Nyt myös Paleface voidaan liittää näiden meritoituneiden kulttuurihenkilöiden joukkoon.

– Olenkin ollut Donnerin kanssa tiiviimmin tekemisissä hänen Perkele II -dokumenttinsa myötä, johon tein pari biisiä. Sekin varmasti omalta osaltaan vaikutti siihen, että Like tilasi minulta tämän kirjan.

39-vuotiaan räppikurkon mukaan erityisesti nuoriso on ottanut teoksen omakseen.

– Kävin juuri tekemässä radio-ohjelman yhdessä musiikkilukiossa, missä todella moni oli lukenut kirjan. Onhan yleisöpohjanikin muodostunut vuosien mittaan melko laajaksi: löytyy vanhaa radikaalia ja oman ikäluokkani aikuisia sekä löytyy räppijengiä ja nuorta aktivistia. Se tuntuu hyvältä, mies hymyilee.

– Siksi halusin Maamme-kirjassani vääntää tiettyjä asioita rautalangasta, koska kaikille maamme tämänhetkinen tila ei ole itsestäänselvyys. Tämän juuri täysi-ikäistynyt Z-sukupolvi on kovin vieraantunut poliittisesta aktivismista ja idealismista, koska heidän maailmansa on niin läpeensä kaupallistunut. Kiinnostavaa nähdä mihin se johtaa.

Paleface kuului valtioneuvoston kanslian asettamaan Suomi 100 -juhlavuoden valmisteluorganisaatioon, joka aloitti työnsä syksyllä 2013 suuren kohun saattelemana.

Esimerkiksi Suomen nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ihmetteli, miten Palefacen kaltainen henkilö voi kuulua moiseen työryhmään.

Valtioneuvoston kanslian asettamaan Suomi 100 -juhlavuoden valmisteluorganisaation hallitukseen kuuluivat muun muassa piispa Irja Askola, professori Martti Häikiö, muotoilija-yrittäjä Paola Suhonen, emerituspäätoimittaja ja varapuheenjohtaja Janne Virkkunen sekä toimitusjohtaja Antti Zitting.

– Se oli hienoa, koska siellä oli muitakin maailmanparantajia kuin minä, kuten Helsingin piispa Irja Askola, jota arvostan suuresti. Hän aistii todella herkästi yhteiskunnallista liikehdintää ja on hyvin humaani ihminen, Paleface kehuu.

– Siellä syntyi hyvin aitoa keskustelua yhteiskunnan tilasta ja eettisyydestä.

Paleface muistelee, miten vuosi 2015 oli Suomessa erittäin paha vuosi.

– Itse käytin eniten puheenvuoroja ja olin eniten huolissani siitä, että miten ollaan ylpeitä suomalaisuudesta ja juhlitaan suomalaisuutta aikana, jolloin väkivaltainen äärioikeisto nostaa päätään, omien kaikki kansalliset symbolit, mies kertoo.

– Onneksi kaikki suomalaiset ottivat hankkeen omakseen ja tekivät siitä luontevasti omansa.

Palefacen mielestä koko Suomi 100 -hanke olikin loppujen lopuksi äärimmäisen onnistunut.

– Olihan se suurin ja yhteiskunnallisesti läpitunkevin ilmiö missä olen koskaan ollut. Hashtag #suomi100 oli ehdottomasti Suomen suosituin hashtag viime vuonna. Suomi100 oli myös googlatuin yhteiskunnallinen haku, jopa googlatumpi kuin eduskunta- ja presidentinvaalit, mies nauraa.

– Laskennallisesti 1,4 miljardia ihmistä ympäri maailman tiesi lopulta Suomi100:sta. Viime vuoden lopulla Taloustutkimus teetti puolestaan tutkimuksen, jonka perusteella yli 99 prosenttia suomalaisista tiesi lopulta, mikä Suomi 100 on. Oli mieletön tarkkailupaikka päästä seuraamaan miten koko ilmiö rakentui.

Paleface

Karri Miettinen, s. 21.4.1978 Järvenpää.

Rap-artisti, kirjailija ja kulttuurivaikuttaja.

Julkaissut seitsemän studioalbumia, joista viimeisin Luova tuho ilmestyi marraskuussa 2014.

Kuuluu myös GG Caravan -kollektiiviin yhdessä Redraman, Tommy Lindgrenin ja Brandonin kanssa.

Viides Maamme-kirja julkaistiin elokuussa 2017 Liken kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu