Puheenaihe

Näkökulma: Kaverit ja toverit jyräsivät espoolaiset länsimetron bussikiistassa

Espoolaiset ovat vaatineet suoria bussiyhteyksiä Helsingin Kamppiin.

Päivi Tuovinen

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus heitti tiistaina kylmää vettä espoolaisten niskaan.

Espoossa sorvattu, ja yksimielisesti poliittisessa myllyssä hyväksytty toivelista parannuksista paljon kritiikkiä saaneeseen liityntäliikenteeseen ja suorien yhteyksien parantamisesta Kamppiin kaatuivat HSL:n hallituksessa äänin 8–6.

Toivelistaa sorvatessaan espoolaisilta poliitikoilta näyttää unohtuneen yksi tärkeä asia: selustan varmistaminen.

Kun toimitaan ylikunnallisessa organisaatiossa, jollainen HSL on, ei yhden kaupungin, vaikka se olisi Espoo, yksituumaisuus riitä. Oikeudenmukaiseksi kokemiinsa vaatimuksiin Espoo olisi tarvinnut tukea muiden jäsenkuntien edustajilta.

Tämä näyttää unohtuneen ainakin demareilta ja kokoomukselta.

Sosiaalisessa mediassa espoolaisdemarit ovat jo ehtineet tuomita helsinkiläis- ja vantaalaistoveriensa toiminnan (he vastustivat Espoon ehdotuksia). Kokoomuksen satraapit Espoossa ovat toistaiseksi olleet hiljaa kärsimästään arvovaltatappiosta.

HSL:n hallituksessa on 14 jäsentä. Kaikki poliittisilla perusteilla valittuja kuntiensa ja puolueidensa edustajia. Espoolla hallituksessa on kolme paikkaa.

Huonollakin matematiikalla voi laskea, että pelkät julkiset vetoomukset tai "epäviralliset keskustelut" hallitusedustajien välillä eivät riitä. Eivätkä riittäneet.

Helsingin ja Vantaan kokoomus sekä demarit jyräsivät espoolaiset kaverinsa ja toverinsa.

Puhtaat paperit tässä farssissa saavat ainoastaan vihreät. Heidän edustajansa olivat, kuntarajoista piittaamatta, tukemassa Espoon vaatimuksia.

Politiikka on ollut aina, ja tulee olemaan, neuvotteluja, kompromisseja ja myös niitä lehmänkauppoja. Myös ja varsinkin kun toimitaan kuntarajojen yli.

Skeptikolle tapahtunut tuo eittämättä mieleen myös seuraavat vaalit. Lokakuussa (mahdollisesti) järjestetään ensimmäiset maakuntavaalit, joissa aiemmista vaaleista poiketen helsinkiläiset vaikuttajat taistelevat maakuntavaltuuston paikoista espoolaisten (ja monen muun uusmaalaisen) kunnan edustajien kanssa.

Onko HSL:n tiistainen päätös yksi ensimmäisistä merkeistä siitä, mihin mahdolliseen maakuntahallintoon siirtyminen on johtamassa?

Sillä vilpittömästihän kaikki espoolaispuolueet olivat esimerkiksi ruuhka-aikojen suorien bussilinjojen Länsi-Espoosta Kamppiin takana. Eikö niin?

Joku voisi tietysti heittää ilmaan myös epäilyksen siitä, että loppujen lopuksi Espoolle melko pientä lisärahan menoa tarkoittaneen parannuksen torppaaminen heitettiin naapurikaupunkien poliitikkojen tehtäväksi kokoomuksesta ja demareista.

Mutta eiväthän espoolaispoliitikot näin toimi. Eihän?

Kirjoittaja on Espoon kuntapolitiikkaan erikoistunut toimittaja.

Lisää aiheesta

HSL hylkäsi Espoon esittämät liityntälinjaston lisävaateet13.2.2018 12.06

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu