Puheenaihe

Sukulaiset veivät perintöriidan hovioikeuteen – HS: SPR ja eläinsuojelijat jäivät nuolemaan näppejään

Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan vuonna 2012 kuolleen naisen perintö ei kuulu hyväntekevaisyysjärjestöille.

Johanna Erjonsalo

Visainen perintöriita päättyi Suomen Punaisen Ristin (SPR) ja Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) häviöön, kun hovioikeus tuomitsi järjestöt maksamaan vastapuolen oikeuskulut. Kuluja kertyi yhteensä noin 21 500 euroa.

Helsingin Sanomat kertoo, että oikeudessa puitiin, ovatko SPR ja SEY oikeutettuja saamaan vuonna 2012 kuolleen helsinkiläisnaisen koko omaisuuden. Vastapuolella olivat naisen sukulaiset, jotka veivät perintökiistan hovioikeuteen. Hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Perintöriita on monimutkainen, koska siihen liittyy kaksi testamenttia. Ensimmäisen vuonna 1980 laaditun olemassaolo oli unohdettu, mutta se löytyi naisen kotoa patjan alta vuonna 2006. Testamentin mukaan sukulaisille ei haluttu jättää omaisuutta. Toinen testamentti on vuodelta 2004 ja sen "sisältö on erilainen" kuin vanhemmassa testamentissa.

Aiemmin SPR ja SEY olivat vieneet perintöasian käräjäoikeuteen, koska niiden mielestä perintö ei vuoden 1980 testamentin mukaan kuulunut sukulaisille, vaan hyväntekeväisyysjärjestöille. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan sukulaisten olisikin pitänyt esittää näyttöä siitä, että nainen olisi halunnut peruuttaa vuonna 2004 tehdyllä testamentilla kokonaisuudessaan aiemman testamentin.

Hovioikeuden päätöksen mukaan perinnönjaossa on siten noudatettava naisen vuonna 2004 laatimaa testamenttia, aivan kuten pesänjakaja alun perin päätti. Jotta vanhempi testamentti olisi "voimassa", se olisi pitänyt hovioikeuden mukaan saattaa uudelleen voimaan "jonkinlaisella yksiselitteisellä tahdonilmaisulla” vuonna 2006, kun vanhempi testamentti löytyi. Hovioikeuden mukaan riittävää näyttöä testamenttaustahdon muuttumisesta ei ole esitetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu