Puheenaihe

Työstäkieltäytyjäliitto antaa neuvoja työn välttelyyn – Yle: Kävivät "konsultoimassa" Kampin TE-toimistossa

Työstäkieltäytyjäliitto vaatii, että "työttömien kepittämisen" pitää loppua. Kuvituskuva.

Juha Perämäki/Arkisto

Työstä kieltäytyminen on elämän ottamista omiin käsiin, se vapauttaa aikaa mielekkäämpään toimintaan ja työstä kieltäytyminen on myös ympäristöteko. Siinä uuden Työstäkieltäytyjäliiton ajatuksia.

Viime perjantaina liiton "konsultit" pitivät Ylen mukaan Kampin TE-toimistossa esittelyn, jossa vaadittiin palkkaa ilman toisen palveluksessa tehtävää työtä. Lisäksi he vaativat kaikista työttömien karensseista luopumista. Tempaus päätyi myös videolle.

Ylen haastattelussa TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen sanoo ensin suhtautuneensa esitykseen huumorilla, mutta hymy hyytyi nopeasti. Ukkonen ei ymmärrä sitä, että liitto yllyttää työttömiä välttelemään työtä.

– En voi kuin ihmetellä. Rahaa varmaan nostettaisiin etuusluukulta mielellään, mutta se ei synny yhteiskuntaan itsestään. Jollain tavalla veroeuroja täytyy kerätä, ja työssäkäynti on toistaiseksi sellaiseksi katsottu, Ukkonen kommentoi.

Työstäkieltäytyjäliiton perustaminen on saanut kimmokkeensa viime syksyn kohusta, joka syntyi työttömyyskorvauksella elävän kirjailijan Ossi Nymanin kerrottua Helsingin Sanomien haastattelussa, että hän välttelee työn tekemistä. Lopulta työttömyysturvan aktiivimalli sai joukon tutkijoita, toimittajia ja työttömiä kokoamaan Työstäkieltäytyjäliiton.

Yksi Työstäkieltäytyjäliitossa mukana olevista on kirjailija Johannes Ekholm, joka ei itse ole työtön. Hän sanoo Ylelle, että ryhmän tavoitteena on saada aikaan keskustelua, myös kansalaistottelemattomuuden keinoin.

He haluavat myös päästä eroon yleisestä ajatuksesta, että palkkatöissä oleminen on moraalinen velvollisuus. Ekholmin mielestä palkkatyön välttelemisen tai sen ulkopuolelle jäämisen esimerkiksi sairastumisen takia ei pitäisi olla häpeällistä tai väärin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu