Puheenaihe

Legot ovat ammattirakentajalle pääasia – Myös Michael Jackson esillä Lego-festareilla

AMMATTI Dirk Denoyelle rakentaa työkseen Lego-palikoilla.

Dirk Denoyelle ja Mr Bean. Mr Beaniin on uponnut 4000 palikkaa ja sen rakentamiseen kului 28 tuntia.

Paivi Tuovinen

Belgialainen Dirk Denoyelle on taatusti monen pikkupojan unelma-ammatissa. Hän on yksi maailman 13:sta sertifioidusta Lego-ammattilaisesta.

Denoyelle – kuten muutkaan sertifioidut Lego-ammattilaiset -– ei ole Legon palkkalistoilla, vaan hänellä on oma yritys Amazings, joka suunnittelee ja toteuttaa taideteoksia legopalikoista.

Kauppakeskus Isossa Omenassa on parhaillaan Lego-festivaali, jossa on esillä kahdeksan Denoyellen suunnittelemaa ja rakentamaa päätä, joukossa muun muassa Ohukainen ja Paksukainen, Mr Bean ja Michael Jackson.

Tosin Denoyelle sanoo, että rakentamiselle jää nykyään liian vähän aikaa, kun pitää hoitaa yrityksen taloutta, neuvotella asiakkaiden kanssa ja istua palavereissa.

– Minun aikani menee paljolti organisoimiseen. Rakennan itse päitä, heittelen ilmaan ideoita, teen luonnoksia ja suunnittelen muita teoksia, mutta muut rakentavat ne, Denoyelle kertoo.

Amazings työllistää seitsemän henkeä. Yritys järjestää näyttelyitä, legorakentamistapahtumia muun muassa yrityksille ja siltä voi tilata vaikkapa legopotretin itsestään.

– Kaipaan rakentamista ja haluan rakentaa enemmän, joten sille täytyy raivata enemmän aikaa, Denoyelle sanoo.

Hän kertoo pyrkineensä aina tekemään unelmistaan totta. Kotimaassaan Denoyelle tunnetaan myös koomikkona.

– Koulutukseltani olen insinööri. Se ei koskaan ollut haaveeni, mutta isä sanoi, että on hankittava koulutus, mikä tietysti on järkevää. Kouluttauduin insinööriksi, mutta ryhdyin sen jälkeen koomikoksi.

Sertifioitu Lego-ammattilainen hänestä tuli kymmenen vuotta sitten.

– Kun hain siihen hommaan, kriteerit olivat helpommat täyttää kuin nykyään, Denoyelle arvelee.

Lego vaatii muun muassa, että rakentamista on tehtävä elääkseen, joko päätoimisesti tai osa-aikaisesti, rakentamisen laadun täytyy tietysti olla ammattimaista ja rakentajan täytyy sitoutua Legon arvoihin, joita ovat esimerkiksi lapsiystävällisyys ja luovuus.

– Lego on tehnyt listan asioista, joita ei saa tehdä. Listalla ovat muun muassa uskonto, huumeet ja aseet. Minulla ei ole ongelmaa listan suhteen, mutta jotkut voivat katsoa sen rajoittavan taiteellista vapautta.

Denoyelle kertoo sertifioitujen rakentajien tapaavan toisiaan kerran vuodessa.

– Pidämme toisistamme ja meillä on samanlaiset arvot.

Isossa Omenassa esillä olevat legopäät ovat kiertäneet maailmaa. Denoyelle on nähnyt ne viimeksi kolme vuotta sitten.

– Nämä näyttävät edelleen hyviltä. Valkoisesta palikasta tulee joskus vuosien myötä kellertävä, mutta nyt niin ei ole käynyt, tuumii Denoyelle kurkistellessaan vitriineihin.

Paksukaisen rakentamiseen on kulunut aikaa 36 tuntia. Palikoita siinä on 6 000.

– Rakentaessa ei pidä ajatella sitä, kuinka kauan aikaa siihen menee, naurahtaa Denoyelle.

– Ajallisesti tuo olisi viikon työ, mutta käytännössä rakentamiseen menee kaksi tai kolme viikkoa, sillä jossain vaiheessa tulee kyllästyminen. Siinä vaiheessa, kun alkaa katsella tapaamiensa ihmisten kasvoja miettien minkälaisista palikoista nenä rakentuisi parhaiten, täytyy lopettaa.

Lego-festivaali Isossa Omenassa jatkuu 25. helmikuuta saakka. Esillä useita isoja Lego-rakennelmia sekä leikki- ja rakennuspöytiä lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espooseen rakennetaan mittava Lego-tapahtuma – Suurimmat 3D-mallit jopa 2,5-metrisiä11.1.2018 21.05
Mies rakensi legoista Imatrankosken ja talvisodan juoksuhaudat – "Meillä on kotona joka paikka täynnä legoja"16.4.2017 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu