Puheenaihe

Yhä useampi väärinpysäköity auto päätyy Tattarisuolle – päivätansseissa käyneen Vienon kohtalo on tuttu monelle

PYSÄKÖINTI Helsingissä siirrettiin viime vuonna jopa yli 1 700 väärinpysäköityä autoa suoraan varastoon.

Oulunkylässä liian lähelle suojatietä pysäköineen Marjo Arosen autoa ei oltu lähdetty siirtämään, mutta sakkolappu odotti tuulilasissa. – Huomasin, että suojatie oli lähellä, mutta tässä on aina ollut auto. Nyt kyllä harmittaa.

Sanna Jompero

Päivätansseissa Vantaalla ollut keravalainen Vieno Mansikkamäki pelästyi alkuvuodesta pahemman kerran, kun hänen palatessaan autolle parkkiruutu olikin tyhjä. Pysäköinninvalvonta oli hinannut liian lähelle suojatietä jätetyn auton Itä-Vantaalta Länsi-Vantaalle.

Mansikkamäki joutui matkaamaan bussilla kylmissään hakemaan autoaan ja pohti, miksi autoa ei voitu siirtää lähemmäs. Lisäksi Mansikkamäkeä odotti 199 euron lasku.

Voisiko "vienot" tapahtua myös Helsingissä?

– Siirto voidaan aina tehdä heti, jos auto on suojatien edessä, jalkakäytävä on tukittu tai jos katsomme, että siitä saattaa syntyä muuten vaaratilanteita, kertoo Helsingin johtava pysäköinnintarkastaja Sari Huuhtanen.

Lähisiirto, jossa auto siirretään esimerkiksi kadun toiselle puolelle tai lähikadulle, voidaan tehdä heti, mikäli autosta aiheutuu huomattavaa haittaa liikenteelle. Muuten lähisiirtoon voidaan ryhtyä kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin alkamisesta.

Helsingissä tehtiin viime vuonna väärinpysäköidyille autoille ennätykselliset 1 849 siirtoa. Siirroista 1 702 oli varastosiirtoja eli auto kuljetettiin suoraan Tattarisuolle, jossa sijaitsee kaupungin ylläpitämä ajoneuvojen siirtokeskus. Lähisiirtoja viime vuonna oli 147.

Vuonna 2016 siirtoja tehtiin 1 795. Lähisiirtoja oli 96. Vuonna 2015 siirtojen määrä oli 1 616 ja lähisiirtojen osuus oli 110.

– Siirtoja tehdään joka päivä. Helsingissä on hyvin ahdasta. Ydinkeskustasta löytyy harvoin paikkaa, jonne hinuri saisi siirrettyä auton. Pääsääntöisesti ja hyvin usein autot lähtevät sieltä Tattarisuolle, sanoo Huuhtanen.

Tyypillisin syy siirtoon on auton jättäminen pitkäksi aikaa niin sanotusti virheeseen tai se haittaa akuutisti muuta liikennettä.

Pikalähetintielle Oulunkylään autonsa jättänyt mäntsäläläinen Marjo Aronen tuskastuu nähdessään autonsa tuulilasissa sakkolapun. Auto on pysäköity liian lähelle suojatietä ja syyksi 60 euron suuruiseen sakkoon on kirjattu "Liikennemerkin noudattamatta jättäminen".

– Voi ei! Nyt kyllä harmittaa. Tässä on aina ollut autoja, kun olen täällä käynyt. Täällä ei ollut muualla vapaita paikkoja, kun tulin, sanoo koulutuspäivää viettämässä ollut Aronen.

Lähelle suojatietä parkkeerattua autoa ei aina hinata pois.

– Jos ajoneuvo ei aiheuta vaaraa, se voidaan kehottaa siirrettäväksi sakkolapulla. Sitten odotetaan 48 tuntia. Tämän jälkeen auto voidaan viedä varastoon, kertoo johtava pysäköinnintarkastaja Jonathan Lagerquist tarkoittaen Tattarisuota.

Aronen ei sakkolapusta huolimatta lähde kesken päivän siirtämään autoaan.

– Antaa sen olla nyt siinä, kun sakkolappukin jo on.

Lähi- ja varastosiirto

Kaupunki voi siirtää ajoneuvon virheellisen pysäköinnin vuoksi.

Auto voidaan lähisiirtää kadun toiselle puolelle tai läheiselle kadulle.

Ajoneuvo voidaan siirtää kaupungin varastoon Tattarisuolle, jos lähisiirtoa ei voida tehdä.

Siirto varastoon voidaan suorittaa myös silloin, kun ajoneuvolle on eri tekojen johdosta määrätty viisi pysäköintivirhemaksua, jotka ovat lainvoimaisia ja maksamatta.

Siirto voidaan myös tehdä, mikäli ajoneuvo haittaa tiellä tehtävää työtä tai järjestettävää tapahtumaa.

Ajoneuvon saa lunastettua takaisin maksamalla siirrosta sekä säilytyksestä aiheutuneet kustannukset ja kun pysäköintivirhemaksut on suoritettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päivätanssien tyly päätös: Kaupunki vei auton, nainen jäi tanssivaatteissa pakkaseen12.2.2018 08.58
Helsinki laajentaa maksullista asukaspysäköintiä uusille alueille – tavoitteena saada parkkipaikat tehokkaampaan käyttöön7.2.2018 12.31
Helsingin uudella jättityöpaikalla 1 500 työntekijää ja 75 parkkipaikkaa – "Henkilöstöä kannustetaan pyöräilyyn"8.2.2018 06.55
Pysäköintiriita: Autoilija voitti – kaupungin lakimies irtisanoutui20.11.2017 07.00
Kuva: Mies hämmästelee saamaansa parkkisakkoa – "Kannattaa tehdä oikaisupyyntö"14.12.2017 06.35
Vantaan parkkiraivo: Pysäköinnintarkastajille tappouhkauksia – kimppuun hyökätään kuukausittain22.6.2017 13.24
Parkkipirkko saa bonusta? Tarkastaja kyttää kellon kanssa? Lue 11 väitettä ja vastausta pysäköinninvalvonnasta8.12.2016 11.23
Parkkisakoista tehtävien valitusten määrä romahti – yksi selittävä tekijä19.12.2016 19.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu