Puheenaihe

Tikkurilankosken pato voidaan purkaa – tavoitteena meritaimenen elpyminen

Vernissan lähimaisema muuttuu merkittävästi, kun suurin osa padosta puretaan.

Juha Salonen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt Vantaan kaupungille luvan Tikkurilankosken padon osittaiseen purkamiseen ja kosken kunnostamiseen.

Vantaa jätti lupahakemuksen noin vuosi sitten 17. helmikuuta 2017.

Kosken luonnonmukaistamisella haetaan joelle arvonnousua virkistyskohteena. Kosken uskotaan olevan jatkossa myös houkuttelevampi kalastajille.

Koskessa on vuollejokisimpukkaa, jonka hävittäminen on laissa kielletty.”

Padon purkamisen ja kunnostustöiden uskotaan helpottavan äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen nousua Keravanjoessa. Myös taimenen lisääntymismahdollisuudet ja muiden vaelluskalojen elinolosuhteet Tikkurilankoskessa paranevat.

Avin päätöksessä todetaan alueen kulttuurihistoriallisen arvon säilyvän, koska muutos ei koske rakennuksia, polttouunin piippua eikä kaikkia padon osia.

Hakemuksessa on otettu huomioon myös se, että Tikkurilankoskessa esiintyy uhanalaista ja rauhoitettua vuollejokisimpukkaa, jonka elinympäristön heikentäminen tai hävittäminen on laissa kielletty. Vantaa on jo valmistellut tulevia muutostöitä siirtämällä vuollejokisimpukat pois nykyisen koskenniskan alueelta ja patoaltaasta.

Päätöksestä selviää, että padon purkuhankkeen kustannusarvio on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Kaupungin on ryhdyttävä hankkeen toteuttamiseen kolmen vuoden kuluessa siitä, kun päätös on tullut lainvoimaiseksi. Päätös saa lainvoiman kuukauden kuluttua, mikäli siitä ei valiteta. Ympäristöneuvos Esko Vähäsöyrinki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa, että Vantaan kaupungilla on kuitenkin lupa tehdä valmistelevia toimenpiteitä jo ennen kuin päätös tulee lainvoimaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu