Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Uutissuomalainen: "Valvojan päästävä hissillä Supon kellariin” – SDP saattaa hyväksyä tiedustelulakipaketin läpiviemisen nopeutetussa järjestyksessä

Siviili- ja sotilastiedustelulait laajentavat suojelupoliisin ja puolustusvoimien valtuuksia harjoittaa tiedustelua. Lait mahdollistaisivat tietoliikennetiedustelun eli tietojen hankkimisen sähköposteista ja muista viesteistä, jotka liikkuvat rajan yli tietoverkoissa.

Arkisto/ Ella Kajaste

Hallitus käy lähetekeskustelun tiedustelulakipaketista ensi viikon tiistaina. SDP:ssä tiedustelulakeihin perehtynyt ja ryhmäpuheenvuoron pitävä kansanedustaja Mika Kari pitää mahdollisena, että sosiaalidemokraatit hyväksyvät lakipaketin viemisen läpi nopeutetussa järjestyksessä, kertoo Uutissuomalainen.

– En näe henkilökohtaisesti mahdottomana lakiesityksen käsittelemistä kiireellisessä järjestyksessä, jos eduskunnalla on asian käsittelyyn riittävä aika ja lakiehdotuksessa olevien yksityiskohtien osalta päästään parlamentissa yksimielisyyteen, Kari kertoo Uutissuomalaiselle.

Kari nostaa esille suojelupoliisin roolin. Hän korostaa, että supo on siirretty poliisihallinnon alta suoraan sisäasiainministeriön alaisuuteen ja supolle ollaan nyt antamassa aiempaa laajempia toimintavaltuuksia.

– Pitää saada varmuus siitä, että suojelupoliisille, jolle ehdotetaan lisää valtaoikeuksia, tulee toimiva parlamentaarinen valvonta.

Karin mukaan eduskunnalla tulee olla mahdollisuus supon lisääntyvien valtaoikeuksien seurantaan, valvontaan ja tarvittavaan ohjaukseen.

– Supon valvonnan tulee olla niin täysimääräistä, että valvoja pääsee hissillä supon kellariin saakka, Kari sanoo.

Lakiesityksessä ehdotetaan tiedusteluvaltuutetun sekä tiedusteluvaliokunnan perustamista, johon valittaisiin 11 jäsentä. Tämä ei riitä Karille, joka kysyy, onko lakiesitykseen kirjoitettu riittävällä tarkkuudella tiedusteluvaliokunnan täysimääräinen oikeus ja mahdollisuus valvoa supoa.

Karin mukaan yksi vaihtoehto on se, että valiokunnalle annetaan eduskunnan haluamat ja määrittelemät parlamentaarisen valvonnan työkalut. Lisäksi on muitakin vaihtoehtoja. Tiedusteluvaliokunnalla voi olla pienempi jaosto, jolle valvonta annetaan.

Kari korostaa, että eduskunnalle pitää antaa tosiasiallinen aika esityksen valmisteluun ja valiokunnilla tulee olemaan merkittävä rooli, kun ne kampaavat hallituksen esitystä.

– Valiokuntakäsittelyssä tulee määritellä tiettyjä asioita tarkkarajaisemmin ja varmistaa se, että lakiin liittyvät lukuisat yksityiskohdat ovat linjassa kansalaisten perusoikeuksien kanssa, Kari sanoo Uutissuomalaiselle.

Siviili- ja sotilastiedustelulait laajentavat suojelupoliisin ja puolustusvoimien valtuuksia harjoittaa tiedustelua. Lait mahdollistaisivat tietoliikennetiedustelun eli tietojen hankkimisen sähköposteista ja muista viesteistä, jotka liikkuvat rajan yli tietoverkoissa. Uudet lait sallivat tiedustelun kansallisen turvallisuuden nimissä silloinkin, jos kyse ei ole rikoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu