Puheenaihe

Asiakkaat tunkevat pullokoneeseen vaikka mitä, kauppiaan mitta täyttyi: "Kun tarpeeksi kovaa heittää, meneehän se sinne"

KIERRÄTYS Touhu on mennyt entistä villimmäksi, sanoo kauppias Hannu Lehtinen.

Kauppias Hannu Lehtinen kerää pullokoneesta tulleita pulloja kaupan takahuoneessa.

Marika Lumme

Metallisia ananastölkkejä, ketsuppipulloja, lasisia lastenruokapurkkeja ja jopa lasinpesunestepulloja. Muun muassa näitä kaikkia kauppias Hannu Lehtinen on ottanut vastaan pullojenpalautuskoneesta.

– Joka viikko vien kaksi jätesäkillistä roskaa paikkaan, minne ne kuuluvat, eli kierrätyspisteille, kertoo Vantaalla sijaitsemaa K-Market Kivistöä pyörittävä Lehtinen.

Lehtinen sanoo touhun menneen vuosien saatossa yhä villimmäksi. Ihmiset roudaavat omia kotitalousjätteitään kauppaan ja tunkevat ne pullojenpalautuskoneeseen.

Lehtinen näkee, että ihmisillä voi olla hyvä aikomus kierrättää ja siksi esimerkiksi metallinen säilykehedelmäpurkki päätyy pullojenpalautuskoneen hihnalle.

– Tällaisessa toiminnassa ihminen ei kuitenkaan kanna vastuuta, että tekee kierrättämisen oikein.

– Eihän kone edes hyväksy metallista ananastölkkiä, mutta kun sen tarpeeksi kovaa koneeseen heittää, niin meneehän se sinne, hän jatkaa.

Lehtinen koittaa kitkeä roskien päätymistä pullokoneeseen. Asiakkaille on nyt tehty muistutukseksi lappu koneen viereen. Siinä ohjeistetaan mitä koneeseen saa laittaa: pantilliset ja pantittomat juomapullot sekä tölkit. Lehtisen mukaan sinne käy myös Alkon, Lidlin ja rajan takaa tuodut juomatuliaiset.

–Toivon, että ohjeistuksen kautta säästyy aikaa. Nyt kuskaan työpäivän päätteeksi yömyöhällä muiden roskia kierrätyspisteelle.

Lehtinen arvioi käyttävänsä viikossa jopa kolme tuntia muiden ihmisten roskien lajitteluun. Lehtisen mukaan pullokoneisiin roskien laittaminen on valtakunnallinen ongelma.

Myös taloudelliset kustannukset ovat huomattavia.

– Juuri toissaviikolla ananastölkki jumittui pullokoneeseen, koska tölkkien murskaamiseen tarkoitettu laite ei saa ananaspurkkia litistettyä. Kone pitää avata, ja se maksaa kerrasta noin 500 euroa.

Lehtisen mukaan koneen korjaamiseen on mennyt vuoden aikana tuhansia euroja.

Lajittele oikein

Pullokoneeseen saa palauttaa pantillisia tai pantittomia lasikierrätykseen kuuluvia pulloja.

Muovipulloista pullokoneeseen voi palauttaa Palpan pantilliset pullot.

Pullot tulee palauttaa korkin kanssa.

Palauttaa voi myös pantilliset tai pantittomat ehjät juomatölkit.

Pullokoneeseen ei saa laittaa muun muassa lastenruokapurkkeja, säilykepurkkeja tai ketsuppipulloja.

Palautettavassa pullossa viivakoodin tulee olla ehjä.

Pullojen ja tölkkien tulee olla ehjiä.

Lisätietoa www.pantilliset.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu