Paikalliset

Kalasataman leivinuunissa paistetaan omat pizzat

Laura Savioja ja Salla Kuuluvainen valmistelevat pizzapohjaa suojassa helteeltä Konttiaukion lähes ainoan koivun alla. Taustalla lämpenee saviuuni Archie.

Anssi Paloposki

Kalasataman Konttiaukiolla seisova saviuuni tupruttaa hiljalleen savua. Uunin ympärillä hääräävä Salla Kuuluvainen on kutsunut ystäviään tekemään pizzaa ja viettämään iltaa Konttiaukiolla.

– On tällä paistettu karjalanpiirakoita, kakkua, piirakkaa ja leipääkin joskus. Pizzalle se on paras, koska se on tosi kuuma ja paistaa nopeasti, Kuuluvainen selittää ja lisää puita pesään.

Ajatus kaupunkilaisten yhteisestä leivinuunista lähti taideopiskelija Katharina Moebuksen ideasta. Uuni oli osa hänen lopputyötään. Salla Kuuluvainen oli suunnittelussa mukana alusta asti.

Stadin Uuniksi ja Archieksi ristitty tulisija rakennettiin kymmenen hengen porukalla viime elokuussa. Innokkaita rakentajia löytyi muun muassa Facebookin kautta ja kätevät ohjeet uunin rakentamiseenkin löytyivät verkosta.

Ennen käyttöä pelastuslaitos kävi varmistamassa, että uuni on turvallinen.

– Alunperin haluttiin kokeilla, voiko internetistä katsottujen ohjeiden perusteella rakentaa jotain käyttökelpoista. Se oli aika kiehtova kokemus kaupunkilaiselle, Kuuluvainen muistelee.

Aktiivinen nainen vetää uuniprojektin lisäksi muun muassa Kaupunkilaisten oma pelto -projektia sekä toimii ympäristöjärjestö Dodossa.

– Yhteisöllisyys on trendi tässä ajassa. Kaupunkilaisuuteen kuuluu tietty individuaalisuus, mutta toisaalta ihmisevät kaipaavat yhteisöä ja sitä, että voivat tuntea toisiaan, hän miettii.

Leivinuuni selvisi talven yli puinen katos suojanaan. Nyt se lämpenee lähes viikottain. Käyttövuoron voi varata kuka tahansa uunin blogin kautta. Sen rakentajat tarjoavat pizzalapion, muut tykötarpeet täytyy tuoda itse. Uuniblogia pitävien toiveena on, että jäljet siivotaan.

Kalasataman kontit ovat viime aikoina joutuneet töhertäjien uhreiksi. Myös Archie on saanut kylkeensä ensimmäisen töherryksen.

– Viime kesänä ei ollu mitään ongelmia, mutta nyt homma on lähtenyt vähän hanskasta. Se on kyllä tosi ikävää, Kuuluvainen harmittelee.

Ota kantaa: Kaipaatko lisää kaikille kaupunkilaisille avointa toimintaa?

Väliaikainen Kalasatama

Kalasatamassa toimii alueen rakentamisaikana väliaikaiseen ympäristötaiteeseen ja ympäristöihin keskittynyt Kalasatama Temporary -projekti.

Projektin tavoitteena on tehdä Kalasatamasta viihtyisä paikka jo sen rakentamisaikana.

Alueella sijaitsee esimerkiksi graffitiaitoja, pelikenttiä, Kahvila Ihana, kaupunkiviljelyalue sekä rantareitti, jota voi kiertää kävellen tai pyörällä. Rantareitti on merkattu asfalttiin vihreällä maalilla.

Stadin Uunin voi varata käyttöönsä osoitteesta http://stadinuuni.blogspot.com.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu