Puheenaihe

Monilahjakkuus Vilma Alina raottaa luovaa prosessiaan – "Suihkussa tulee hyviä ideoita"

MUSIIKKI Vilma Alinaa kannustettiin jo lapsena olemaan luova. Nykyään hän kirjoittaa kappaleita myös muille.

Vilma Alinaa kannustettiin pienestä pitäen olemaan luova.

Toni Tervo

Se saattaa iskeä milloin vaan: kaupassa, lounaalla tai suihkussa. Se saattaa alkaa lauseesta tai nähdystä kuvasta.

Ja kun inspiraatio iskee, laulaja-lauluntekijä Vilma Alinan on pakko päästä heti kirjoittamaan se ylös.

– Inspiraatio tulee yleensä ihan sattumanvaraisissa paikoissa ja sitten se on pakko kirjoittaa ylös. Seuraavana päivänä idea on voinut jo kadota. Joskus se alkaa siitä, että kuulen jonkin hyvän lauseen. Joskus taas näen päässäni kohtauksen kuin elokuvasta. Tällä viimeksi mainitulla tavalla syntyi esimerkiksi Ballerina-kappaleeni.

– Suihku varsinkin on esimerkiksi usein sellainen paikka, jossa tulee hyviä ideoita. Siellä voi myös laulaa samalla, muusikko nauraa.

Vilma Alinan luovuus ei ole ihme, sillä häntä on pienestä pitäen kannustettu siihen.

– Perheessäni ei ollut muusikoita, mutta äitini oli kulttuuri-intoilija. Lapsena meitä vietiin usein esimerkiksi taidenäyttelyihin ja teatteriin. Kotona piirrettiin ja tehtiin omia biisejä sekä näytelmiä. Siellä syttyi se innostus luomiseen ja luovaan alaan.

– Vanhempani eivät koskaan sanoneet, että menes nyt tyttö oikeisiin töihin. Olen siitä tosi kiitollinen. Äiti varsinkin herätti kiinnostuksen nuorena niin moneen asiaan ja piti huolen, että sain harrastaa.

Musiikin valitseminen ei kuitenkaan ollut naiselle itsestäänselvyys, vaan hänellä oli nuorena toinenkin lahjakkuus.

– Kuvataide oli minulle iso juttu aina lukioikäiseen saakka. Silloin piti valita menenkö Sibeliuslukioon vai kuvataidelukioon. Valitsin lopulta sibiksen ja musiikin. Kyllähän sitä aina välillä miettii, että entä jos olisi valinnut toisin.

Kuten Ballerinakin, useat Vilma Alinan kappaleet käsittelevät ihmissuhteita. Mutta kuinka henkilökohtaisia ne ovat?

– Lapsena ja esiteininä olin tosi kiltti, mutta noin 14-vuotiaana aloin kokeilla sitten omia rajoja. Ne nuoruusvuosien ihmissuhteet ovat olleet yksi inspiraation lähteistä. Meno äityi välillä aika villiksikin. Näin jälkeen päin ajateltuna ehkä laulunkirjoittajana oli hyväkin, että tuli jotain kirjoitettavaa. Kukaan ei tosin ole ainakaan vielä tullut sanomaan, että tunnistaisi itsensä.

– Yritän yleensä kuvata sitä tunnetta, miltä vaikkapa tärkeästä ihmisestä luopuminen tuntuu. En siis kirjoita täysin suoraan omista kokemuksista, artisti hymyilee.

Vapaa-aikansa Vilma Alina yrittää viettää kavereiden kanssa. Naisen ja hänen kaveriporukkansa saattaakin bongata usein pubeista.

– Osallistumme porukkamme kanssa usein pubivisoihin. Meillä on kaikilla niissä omat vahvuutemme ja olemme hyvä tiimi. Minä esimerkiksi seuraan paljon uutisia ja ajankohtaisia aiheita, joten osaan vastata niitä koskeviin kysymyksiin.

Vilma Alina

Suomalainen laulaja-lauluntekijä.

Asuu Helsingissä.

Tunnetaan kappaleista kuten Juha88 ja Hullut asuu Kallios. Uusin single on nimeltään Ballerina.

Levy-yhtiö löysi hänet Youtube-videoiden kautta.

Soitti useita vuosia Robinin taustayhtyeessä.

Kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu