Puheenaihe

Kela myöntää virheen helsinkiläisäidin 550 e/kk vuokralaskelmassa – "Lasten ei voida edellyttää maksavan asumisesta"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Lotta Åberg

Helsinkiläisäiti tyrmistyi saatuaan Kelasta päätöksen, jonka mukaan hänen pitää muuttaa lapsensa kanssa pois yhdeksän henkilön kimppakämpästä, sillä hänen osuutensa vuokrasta, 550 euroa, on liian kallis.

Varpu Vikman asuu viiden aikuisen ja neljän lapsen yhteisössä omakotitalossa Helsingissä. Vikman ihmetteli, että hän saisi enemmän yhteiskunnan tukia, jos asuisi lapsensa kanssa 800 euron yksiössä.

Nyt Kelasta kerrotaan, että Vikmanin toimeentulotukipäätökseen voidaan sittenkin tehdä muutos.

– Toimeentulotuen näkökulmasta asunnossa voi asua ihmisiä, jotka kuuluvat eri perheisiin. Tällöin toimeentulotuki käsitellään erillisinä päätöksinä ja asumiskustannukset jaetaan koko asunnon henkilöluvulla, milloin isovanhemman osuudeksi tulee vain hänen oma osuutensa ja hänen aikuisen lapsensa perheelle jää loppuosuus, sanoo Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen.

– Artikkelin tapauksessa asunnossa asuu aikuisten lisäksi myös alaikäisiä lapsia, joiden ei voida edellyttää maksavan asumiskustannuksia. Etuusohjeessa ei suoraan oteta kantaa artikkelissa esiintuotuun tilanteeseen, Valkonen jatkaa.

– Helsingissä kohtuullinen asumiskustannus yhdeksälle henkilölle on 1 628 euroa kuukaudessa. Asunnossa asuu 5 aikuista. Asumiskustannukset ovat siten 325,60 euroa/henkilö. Vikmanin vuokra on tällä hetkellä 550 euroa kuukaudessa. Vuokra on kohtuullinen Vikmanille ja hänen lapselleen, koska se jää alle 651,20 euroa kuukaudessa, Valkonen laskee.

Vikmanin toimeentulotukipäätös voidaan siis korjata, mikäli asiakas on yhteydessä Kelaan.

– Myös Kelan etuusohjetta tullaan tarkentamaan tältä osin, Valkonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläisäidin järkytys: 550 euron vuokra on liian kallis Kelalle – "Pitää hankkia kohtuullisempi asunto"27.2.2018 11.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu