Puheenaihe

Tuleeko taloosi pakettiautomaatti? – Muista ihmeessä tämä taloyhtiön kokouksessa

Pakettiautomaattien asentaminen esimerkiksi kerrostaloon vaatii asian käsittelyn taloyhtiön kokouksessa. – Kuvassa pakettiautomaatti Espoon Tuomarilassa.

Klaus Nurmi / Arkisto

Taloyhtiöille näkyvästi markkinoitava oma pakettiautomaatti voi tuoda helpotusta asukkaiden arkeen, mutta kuka tahansa asiasta innostunut ei kuitenkaan voi tilata automaattia taloyhtiöön.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, että automaatin hankkiminen vaatii taloyhtiöltä asianmukaista päätöksentekoa.

– Yhtiö voi halutessaan tilata pakettiautomaatin, mutta tilaamisesta päätetään yhtiökokouksessa. Päätös voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä eli niin, että yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä kannattaa automaatin hankkimista, sanoo Pynnönen.

Ennen pakettiautomaatin hankintaa taloyhtiössä tulee selvittää, onko asukkailla sille tarvetta eli vastaako hankinta asukkaiden toiveita. Myös automaatin sijoituspaikka on harkittava huolella, ja harkinnassa tulee huomioida erityisesti paloturvallisuus ja kulkureitit.

– Ennen pakettiautomaatin tilaamista on hyvä selvittää automaatin sijoittamista säätelevät määräykset ja ohjeet sekä hyväksyttää suunnitteluratkaisu paikallisella pelastusviranomaisella, korostaa Pynnönen.

Automaatti tulee sijoittaa omaan palo-osastoon, kuten esimerkiksi varastotilaan tai kerhohuoneeseen. Poistumistielle automaattia ei voi sijoittaa, eikä se saa muutenkaan haitata liikkumista.

Kiinteistöliiton lakineuvontaan on toistaiseksi tullut vain vähän automaatteihin liittyviä kysymyksiä. Näkyvän markkinoinnin ansiosta pakettiautomaatit todennäköisesti kuitenkin yleistyvät taloyhtiöissä, joten Kristel Pynnönen odottaa kasvua myös niihin liittyvien kysymysten määrään.

Uusiin taloyhtiöihin pakettiautomaatit tekevät jo vahvasti tuloaan. Uudiskohteessa automaatin sijoitteluun voi kiinnittää huomiota jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

– Jo olemassa olevissa rakennuksissa sopivan sijoituspaikan löytäminen pakettiautomaatille voi olla paljon vaikeampaa, jopa mahdotonta, Pynnönen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Posti lisää lokeroita suosituimpiin pakettiautomaatteihin – ensi viikolla uusia lokeroita pääkaupunkiseudulle31.8.2017 20.39
Postin pakettiautomaatteihin lisää lokeroita – asennus aiheuttaa käyttökatkoja9.8.2017 06.36
Kokeilu alkaa: Hekan neljään vuokrataloon omat pakettiautomaatit 15.6.2017 06.55
Postin ensimmäiset pakettilokerikot kerrostaloihin 2017 – Helpottaako tämä jako-ongelmia?13.12.2016 13.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu