Minne mennä

Menkkaklubi alustaa kohuryhmä Pussy Riotin esiintymistä Helsingissä

Pussy Riot saapuu esiintymään Suomeen ensimmäisen kerran, performanssiesitys nähdään Kulttuuritalolla 6. maaliskuuta.

Alexander Sofeev

Maailmalla kohahduttanut venäläinen Pussy Riot saapuu ensimmäistä kertaa esiintymään Suomeen Riot Days -nimellä kulkevan projektinsa kanssa 6. maaliskuuta.

Vuonna 2017 alkunsa saanut Riot Days perustuu Pussy Riot -ryhmän johtajan Maria ”Masha” Alyokhinan samannimiseen kirjaan. Projektia on esitetty jo Euroopassa ja Amerikassa.

Maailmanlaajuisen maineen ryhmä saavutti vuonna 2012 kun ryhmän viisi jäsentä osoitti mieltä Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa. Naisten mukaan heidän mielenosoituksensa kohdistui ortodoksisen kirkon johtajien Putinia kohtaan osoittamaan tukeen tämän vaalikampanjan aikana.

Kolme ryhmän jäsentä pidätettiin syytettynä huliganismista ja naiset tuomittiin ”uskonnollisen vihan aiheuttamasta huliganismista” kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Yksi naisista vapautettiin rangaistuksensa koeajalla, ja esimerkiksi Amnesty Internationalin kritisoitua Venäjän parlamenttia duumaa mielipidevankien pitämisestä, vapautettiin vangittuina vielä olleet kaksi naista joulukuussa 2013.

Vuonna 2011 Moskovassa perustettu Pussy Riot -ryhmä koostui alkujaan vaihtelevalla jäsenyydellä noin 11 naisesta. Ryhmä järjesti provosoivia guerrilla punk rock -esityksiä epätavallisissa julkisissa paikoissa. Esiintymisistä tehtiin musiikkivideoita, jotka ryhmä julkaisi internetissä. Ryhmän lyyrisiin teemoihin sisältyy feminismi, lgbt-oikeudet ja ryhmän diktaattoriksi mieltämän Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustaminen.

Kulttuuritalolla nähtävä performanssiesitys on syntynyt Alyokhinan, musiikkituottaja Alexander Cheparukin ja ohjaaja Yury Muravitskyn yhteistyöstä. Lavalla nähdään neljä esiintyjää, Alyokhinan lisäksi Kyril Masheka, Nastya Awott ja Maxx Awott.

Maria Alyokhina kuvailee projektia muun muassa näin:

– Jos sinulla on mahdollisuus muuttaa jotain, on sinun tartuttava tuumasta toimeen. Jotkut poliittiset impotentit väittävät, ettei meillä ole ääntä eikä oikeutta valita. Meillä on ääni. Meillä on oikeus. Haluamme inspiroida ihmisiä, haluamme uudenlaista toimintaa. Haluamme, että hiljaiset uskaltaisivat puhua. Ja me uskomme, että se on mahdollista.

– Jotta nationalismista, seksismistä, rasismista, pelosta ja eriarvoisuudesta päästäisiin eroon, meidän on noustava kapinaan yhdessä. Sinulla on ääni. Minä näytän sinulle, hän jatkaa.

Kulttuuritalon illan avaa Menkkaklubi dj’t.

Lisätiedot: www.kulttuuritalo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu