Puheenaihe

Koululaiset ompelevat terveyssiteitä Ugandaan – "Tämä on hieno idea"

APU Terveyssiteitä tehdään kierrätysmateriaaleista.

Kestositeitä ommeltiin Ruusuvuoren koulussa muun muassa marttojen kanssa. Etualalla 8.-luokkalainen Taru Ranta.

Sanni Virtanen

Kun korsolaiseen Ruusuvuoren kouluun kiiri tieto, että ugandalaisilla tytöillä on valtava tarve kuukautisten aikaan käytettävistä kestositeistä, he eivät jääneet toimettomiksi.

Koulu polkaisi käyntiin hyväntekeväisyysprojektin, jossa oppilaat ompelevat kestositeitä Ugandaan.

Kampanja alkoi tyttöjen ja naisten työpajalla keskiviikkona. Siellä kuultiin hankkeesta tarkemmin, ja siellä jo heti ommeltiinkin kestositeitä. Mukaan kampanjaan lähtivät myös muun muassa Lions Club Komeetat, martat ja Korson seurakunta.

– Saimme valmiiksi lähes sata sidettä yli kolmenkymmenen naisen voimin, hihkuu Ruusuvuoren koulun kuvataiteen opettaja ja ympäristökasvattaja Sanni Virtanen.

Hän kertoo, että kestositeiden tekemistä varten he saivat Kierrätyskeskuksesta muun muassa puuvillaisia ja flanellisia lakanoita ja pussilakanoita.

– Kosteussulkukangasta ja neppareita oli ostettava.

Kestositeiden ompelun ydinjoukkoon kuuluu kuusi tyttöä, jotka ovat iältään 14–15-vuotiaita. Yksi heistä on 8.-luokkalainen Taru Ranta.

– Harmittaa, että ugandalaisilla tytöillä ei ole mahdollisuutta hankkia terveyssiteitä. Haluan olla mukana tällaisessa kampanjassa. Se on hieno idea, Ranta sanoo.

Kestosidekampanjaan kuuluu lisäksi varojen kerääminen, jotta 25 ugandalaistyttöä pääsee viikonlopun koulutukseen oppimaan kestositeiden tekijäksi.

– Sitten he palaavat omiin kyliinsä ja opettavat muita, Virtanen kertoo.

Tyttöjen koulutus maksaa tuhat euroa.

Koulun Uganda-yhteys on parin vuoden takaa. Koulu on tehnyt yhteistyötä tyttöjen kansainvälisen rugbyprojektin eli Rugby Tackling Lifen kanssa.

– Olemme lähettäneet tytöille urheiluvaatteita, auttaneet koulumaksuissa ja rakentaneet siltaa kahden maan teinien välille monenlaisin keinoin, Virtanen selvittää.

– Projektin arvoihin kuuluu olennaisesti kokonaisvaltainen tytöistä huolehtiminen, joka yltää niin terveyskasvatukseen kuin tasa-arvokoulutukseenkin liikunnan ohella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu