Puheenaihe

Eläinlääkäri: Laittomia halal-teurastuksia myös Suomessa – poliitikko penää keskustelua

ELÄINOIKEUDET  Halal- ja kosher-teurastukset ovat sallittuja ainoastaan teurastamossa, kun paikalla on tarkastuseläinlääkäri. Teurastuksia tehdään kuitenkin ilman valvontaa, arvioi eläinlääkäri.

Kuvituskuva.

Arkisto

Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila uskoo, että halal-teurastusta tehdään Suomessa ilman lain vaatimaa valvontaa.

– Uskon, että sitä tapahtuu, mutta niitä ei tule viranomaisten tietoon, Korte-Mattila toteaa Turkulainen-lehdelle.

Korte-Mattilan tiedossa on Turun seudulta vain yksi laittomaan halal-teurastukseen liittyvä tapaus.

Tapaus sattui marraskuussa 2015 Raisiossa, jossa mies teurasti kolme lammasta viiltämättä niiltä kaulat auki ja heittämällä jäännökset jätesäkeissä maastoon.

Tapaus tuli ilmi, kun ulkoilija oli myöhemmin löytänyt jätesäkit maastosta.

– Oikeudessa henkilö väitti tainnuttaneensa eläimet lyömällä näitä niskaan puuesineellä. Ei isoa eläintä niskaan lyömällä tajuttomaksi saa, Korte-Mattila sanoo.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisun lokakuussa 2017. Vastaaja tuomittiin eläinsuojelurikoksesta ja jätelain rikkomisesta sakkorangaistukseen.

Vastaaja kertoi oikeudessa, että ei tiennyt menettelynsä olevan laitonta, sillä halal-teurastus on sallittua hänen kulttuurissaan.

Helsingin Uutiset kertoi halal-teurastusten lisääntymisestä vuonna 2015. Ylitarkastaja Tuomas Haltiala Eviran lihantarkastusyksiköstä kertoi tuolloin, että halal-teurastamoita on Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa.

Haltialan mukaan viranomaisilla jo vuonna 2015 merkkejä siitä, että yksityiset lihanostajatkin ovat liikkeellä.

– Tuottajilta on kysytty, voiko tiloilta ostaa suoraan yksittäisiä lampaita. Vielä he eivät ole myyneet, mutta painetta on tähän suuntaan, Haltiala totesi HU:lle.

Lailliset halal-teurastukset tehdään Haltialan mukaan tavallisten teurastusten yhteydessä. Tarkastuseläinlääkäri valvoo paikalla uskonnollisia teurastuksia.

Turkulaisen haastattelema Korte-Mattila näkee halal-teurastuksen eläinsuojelullisena ongelmana.

– Eläin tuntee turhaa kipua ja tuskaa, kun sitä ei ole tainnutettu asianmukaisesti ennen pistoa.

Rituaaliteurastusten määrää on mahdotonta arvioida, sillä vain murto-osa niistä päätyy viranomaisten tietoon.

– Muihin todistettaviin tapauksiin en ole törmännyt, Korte-Mattila toteaa.

Oikeudessa tuomittu kertoi ostaneensa lampaat yksityiseltä mieheltä. Korte-Mattilan mukaan lampaankasvattajia on pyritty informoimaan siitä, että he eivät myisi lampaita, mikäli ostaja ei ole rekisteröitynyt lampaanpitäjäksi. 

Halal-teurastuksia tehdään pääasiassa lampaille.

Kaupunkilehti Turkulainen soitti tuomitulle. Puhelimessa hän kertoi nykyään ostavansa halal-lihansa Turun keskustassa sijaitsevasta halal-lihan myyntiin erikoistuneesta kaupasta.

Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä neljässä teurastamossa ja halal-teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni. Yhdessäkään Turun seudulla olevassa teurastamossa ei tehdä rituaaliteurastuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu