Puheenaihe

"Bilehuumeiden" käyttö voimakkaassa kasvussa – täällä on Suomen kokaiinialue

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa huomattavasti. Kuvituskuva.

Arkisto/Lotta Åberg

Bilehuumeena tunnetun kokaiinin käyttö on moninkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana eteläisen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jätevesitutkimuksesta.

Noususta huolimatta kokaiinin osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pieni verrattuna Keski-Euroopan maihin tai muihin Pohjoismaihin.

Lisäksi kokaiinin käyttö painottuu alueellisesti. Suomessa käyttäjiä on lähinnä maan eteläosissa.

– Kokaiinin käyttö on edelleen voimakkaasti painottunut eteläiseen Suomeen, vaikka sitä todetaankin enenevässä määrin myös muualla maassa, sanoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Amfetamiinia ja ekstaasia käytetään sen sijaan koko maassa, vaikka suurimmat käyttömäärät todetaankin etelässä.

– Metamfetamiinin käyttö lisääntyi voimakkaasti ja äkillisesti etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös useissa muissa kaupungeissa. Vuonna 2017 käyttö väheni jonkin verran vuoden 2016 ennätyksellisistä määristä, mutta on jäänyt aiempaa selvästi korkeammalle tasolle, kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää kertoo.

Toisin kuin vuonna 2016, vuonna 2017 ei tapahtunut merkittäviä muutoksia huumetilanteessa eri aineiden suhteellisen käytön suhteen. Pidemmällä aikavälillä stimulanttihuumeiden käyttömäärissä on valtakunnallisesti kasvua.

– Stimulanttihuumeiden käyttömäärät ovat kokonaisuudessaan lisääntyneet Suomessa vuodesta 2012, josta lähtien väestötason huumeiden käyttöä on systemaattisesti kartoitettu jätevesitutkimusten avulla, Gunnar kertoo.

THL:n tekemä jätevesitutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu