Minne mennä

Voi per*ele, mikä naistenpäivä! – "Kun feministi kiroilee, kivutkin kaikkoavat"

Feministinen kiroiluiltama on oivallinen paikka päästää höyryjä ulos – vaikka sitten naistenpäivän kunniaksi. Kuvituskuva.

ESM arkisto

Huomista naistenpäivää vietetään Helsingissä tavallista ronskimmissa – ja samalla hilpeämmissä – merkeissä. Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä Kaisaniemessä järjestetään feministinen kiroiluiltama.

Ärräpäiden täyttämän illan takana on ajatushautomo Hatun aktivistinaiset Rosa Meriläinen, Saara Särmä ja Johanna Vehkoo. Feministisessä kiroiluiltamassa kaikki feministit ovat tervetulleita päästelemään höyryjä eli kertomaan mikä ottaa päähän.

– Kiroiluhan tutkitusti lievittää kipua ja on myös hauskaa. Illat ovat perinteisesti täynnä yhteisöllistä huumoria, jossa jokaista kiroilijaa kannustetaan ja tuetaan. Kiroiluiltaman jälkeen sitä taas muistaa, ettei ole ajatuksineen yksin, korostaa Rosa Meriläinen.

Jo perinteisiksi muodostuneet kiroiluiltamat ovat saavuttaneet suuren suosion, eivätkä kaikki halukkaat ole aina mahtuneet sisään.

– Koskaan ei ole ollut paikalla vain naisia, vaan myös miesfeministit ovat löytäneet kiroilun riemun. Kiroiluiltamissa käy kaiken ikäisiä ihmisiä, jotka haluavat pitää hauskaa toisten feministien kanssa ja kuunnella mitä muilla on mielensä päällä, Meriläinen kuvailee.

Kiroiluiltamissa on aina saanut kiroilla omalla kielellään, joten tapahtumissa on kuultu feministisiä purkauksia saamesta viroon, suomesta ruotsiin ja englantiin.

Kiroilun lopputulos on useimmiten hilpeä."

– Puheenvuorojen aiheet vaihtelevat sen mukaan, keitä paikalla on, mutta feministejä yhdistää se, että ihmisten eriarvoinen kohtelu sukupuolen perusteella ottaa päähän ja aiheuttaa tarvetta päästellä ärräpäitä.

– Vaikka kiukku, harmi ja raivo ovat usein kannustumia kiroiluun lähtiessä, lopputulos tapaa olla pikemminkin hilpeä. Kiroilu alkaa naurattaa ja aplodimyrsky tekee aina hyvää. Jokainen kiroilija saa aina valtavat aplodit, Meriläinen myhäilee.

Kiroiluiltama on feministien open mic -tilaisuus, jossa jokaista feministiä kuunnellaan ja kannustetaan. Päätarkoitus on vapautua ja pitää hauskaa tasa-arvoaatteen lämpimässä syleilyssä.

Feministinen kiroiluiltama torstaina 8.3. kello 19–21. Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu