Puheenaihe

Syöpälääkärin kauhistelema rapsakka lihaherkku on Suomi-hitti – "Joka päivä menee 20 000 pakettia"

Pekonista voi tehdä myös terveellisempää. Tässä rapea pekoni antaa kesäkurpitsaletulle makua. Taikinan sekaan voi laittaa voimakkaan makuista juustoraastetta tai vaikka pekonimuruja. Koristele pihvi tuoreilla yrteillä.

Heli Koivuniemi

Rapeaksi paistettu pekoni maistuu suomalaisille, vaikka osa lääkärikunnasta varoittaa sen terveysriskeistä.

Klassikkotuotteeksi on Suomessa muodostunut HK:n Amerikan Pekoni, jonka lanseerauksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta.

Ruokavalmistaja HKScan kertoo tiedotteessa, että Amerikan Pekonin resepti on pysynyt liki muuttumattomana läpi vuosikymmenien. 

Suolan määrää on tosin vähennetty sekä savustusta ja savustusastetta tarkistettu.  

HK:n mukaan pekonin käyttö ruoanlaitossa on Suomessa yleistynyt.

Aikaisemmin pekonia syötiin pääasiassa vain aamiaisella. Nykyään sitä monissa ruokalajeissa aina leivonnaisia myöten. 

– Pekoni maistuu, tuntuu ja kuuluu. Ihmiset pitävät sen rapeudesta. Pekonissa yhdistyvät suolainen, makea ja hapan. Sitten siinä on myös rasvaa, arvioi pekonin suosion syytä Tapio Hannula, joka vastaa nykyään HKScanilla pekonin tuotekehityksestä.

Pekonin suosiosta kertovat hyvin sen myyntiluvut. Vuositasolla ostetaan pelkästään HK Amerikan Pekonia 7,3 miljoonaa pakettia.

– Tämä tarkoittaa, että joka päivä sellainen menee noin 20 000 suomalaisen kauppakassiin, kertoo HKScanin lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Ida Kohtamäki tiedotteessa. 

HK Amerikan Pekonin 40-vuotisjuhlat aloitetaan 10. maaliskuuta sen valmistuksen syntysijoilla Teurastamolla Helsingissä. Siellä 20 avoimella haulla valittua "pekonistaa" kokkaavat HKScanin kokkien inspiroimina 9 ruokaa pekonista. 

Pekonilla voi herkutella hyvillä mielin, mikäli kulutus pysyy kohtuullisena.

Osa lääkäreistä on tuominnut pekoniherkuttelun ja verrannut sen riskejä tupakointiin.

Ruotsalainen syöpälääkäri David Stenholtz sanoi vuonna 2015, että leikkeleiden ja punaisen lihan syöntiä pitäisi välttää, jos haluaa välttyä syövältä.

Synkimmäksi synniksi hän nosti pekonin, jossa on suolaa sekä tyydyttyneitä rasvoja.

– Pekonin syöminen vastaa tupakoimista, Stenholtz sanoi Expressenissä.

Lue myös: HK lopetti tämän klassikkotuotteen valmistuksen – jäätkö kaipaamaan?

Tykkäätkö pekonista?

Kyllä, syön silloin tällöin ja muillakin tavoin kuin paistettuna
53% (833 ääntä)
Kyllä, pekoni on parasta perinteikkäästi aamupalalla
31% (493 ääntä)
En, pelkkä kärykin saa voimaan pahoin
16% (259 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1585

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HK lopetti tämän klassikkotuotteen valmistuksen – jäätkö kaipaamaan?16.2.2018 18.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu