Puheenaihe

Kymmeniä tapauksia vuodessa: Päiväkoti ei päästä lasta tokkuraisen vanhemman mukaan ­– "Moni yrittää usein viimeiseen asti skarpata"

LAPSET Päiväkodit joutuvat joskus soittamaan jopa lastensuojeluun.

Päiväkodin henkilökunta joutuu aika ajoin pohtimaan, voiko lasta antaa hakemaan tulleen vanhemman matkaan. Kuvituskuva.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Päiväkodin työntekijät joutuvat joskus olla luovuttamatta lasta päiväkodista hakemaan tulleelle vanhemmalle, mikäli epäilee tämän olevan päihteiden vaikutuksen alainen.

– Kyllä tällaisia tilanteita on Helsingissä ollut, sanoo varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihonen, joka vastaa yhdestä Helsingin kymmenestä varhaiskasvatusalueesta.

Tapausten määrä on Tiihosen mukaan joitakin vuosittain hänen alueellaan, mutta varovaisen arvion mukaan tapausten määrä koko Helsingissä on vuosittain kymmeniä. Alueelliset erot voivat olla suuriakin.

Viime vuosina vastaavanlaisia tilanteita on Tiihosen mukaan ollut enenemään päin.

– Vanhemmat yrittävät usein kuitenkin viimeiseen asti skarpata, kun ovat hakemassa lasta. Perheet ovat tänä päivänä aika tietoisia siitä, että näihin puututaan.

Pukinmäessä sijaitsevan päiväkoti Nuotin johtaja Arja Juvonen-Heikkilä vahvistaa, että tapauksia on joitakin vuodessa.

– Näitä tulee aina silloin tällöin. Joskus henkilökunta saattaa arvioida, että lapsen voi antaa vanhemmalle, mutta lastensuojelu saattaa mennä kotiin vielä illalla arvioimaan tilannetta. Päihteiden ja tuoksahtamisen suhteen meillä on kuitenkin nollatoleranssi.

Henkilökunnan saattaa toisinaan olla vaikea arvioida vanhemman kuntoa, mikäli tämä on käyttänyt muita päihteitä kuin alkoholia, jonka tunnistaa herkästi hajusta.

– Pikkujouluaikaan joku vanhempi saattaa aamulla tuoksahtaa juhlan jälkikatkulta. Silloin olemme vain tyytyväisiä, että lapsi tuodaan hoitoon ja vanhempi itse menee kotiin lepäämään. Toisinpäin se ei kyllä käy. Silloin ei saa haiskahtaakaan, Juvonen-Heikkilä toteaa lapsen hakutilanteesta.

Länsiväylä kertoi viime viikolla, että päiväkodin työntekijät konsultoivat entistä useammin Espoossa lastensuojelua tilanteissa, joissa lasta hakemaan tuleva vanhempi vaikuttaa sekavalta.

Lasta päiväkodista hakemaan tuleva vanhempi saattaa olla huumeiden, alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alainen tai vaikuttaa muuten sekavalta.

– Sellaisessa tilanteessa pyrimme ensisijaisesti lähteä tavoittelemaan lapsen toista huoltajaa, mummia tai vastaavaa tai olemme yhteydessä lastensuojeluun ja sosiaalipäivystykseen. On ollut tilanteita, joissa lasta tullaan hakemaan myös lastensuojelusta, kertoo Tiihonen, joka on itsekin työskennellyt päiväkodin johtajana Helsingissä.

Vastaavanlaiset ikävät tilanteet tulevat loppujen lopuksi harvemmin päiväkodin henkilökunnalle kuitenkaan yllätyksenä.

– Me näemme vanhempia päivittäin. Erittäin harvoin käy niin, etteikö sellaiseen oltaisi mitenkään varauduttu. Taustalla on esimerkiksi lastensuojelun asiakkuutta eli asiaa on osattu jo ennakoida.

Joskus, mutta harvoin, yllätyksiäkin tulee.

– Toki niitäkin on. Perheen sisällä voi olla asioita, jotka kuplivat sitten ulospäin. Voi olla avioeroja tai vastaavaa, että tulee ylilyöntejä.

Tavallisesti vanhemmat ymmärtävät ja hyväksyvätkin tilanteen, mikäli lasta ei sekavalta vaikuttavalle vanhemmalle luovuteta.

– Kyllähän se kaikille vanhemmille tulee tietyllä tavalla järkytyksenä, jos sanotaan, ettei kunto ole sellainen, että lapsi voi lähteä mukaan. Yleensä vanhemmat kuitenkin ymmärtävät, että tätä ei tehdä ilkeyttään, vaan arvio on tehty päiväkodissa ja että lapsi on vaarassa, jos lähtee huoltajan mukaan.

Henkilökuntaa koulutetaan

Päiväkodit joutuvat aika ajoin Helsingissä olla luovuttamatta lasta päiväkodista hakemaan tulleelle vanhemmalle, mikäli tämä vaikuttaa sekavalta.

Tällaisissa tilanteissa otetaan ensisijaisesti yhteyttä lapsen toiseen huoltajaan tai lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattuun henkilöön.

Toissijaisesti yhteyttä otetaan lastensuojeluun.

Tapauksesta kirjataan aina lastensuojeluilmoitus.

Henkilökuntaa koulutetaan tunnistamaan tilanteita.

Perheille tarjotaan vastaavanlaisten tapausten jälkeen aina apua lastensuojelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päiväkoti kieltäytyi antamasta lasta sekavalle äidille – karu ilmiö lisääntynyt, kertoo johtaja9.3.2018 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu