Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Sekainen ortodoksikirkon rakennustyömaa kismittää Itäkeskuksessa – kirkko ei ole 6 vuoden jälkeen edes rakenteilla

ITÄKESKUS Ortodoksikirkon tontti Itäkeskuksessa on työmaana kuudetta vuotta. Silti itse kirkko ei vielä ole rakenteilla.

Ortodoksikirkon rovasti Orest Tchervinskij on toiveikas, että kirkkotyömaa Itäkeskuksessa saadaan valmiksi, vaikka rahat ovatkin nyt loppu. – Saamme. Pakko saada. Seurakunta tarvitsee nyt apua, sanoo rovasti, joka toivoo rakentamiseen rahaa lahjoituksina. Vieressä asuintalo. Taustalla seurakuntatalo. Kirkkoa ei ole alettu vielä rakentaa.

Sanna Jompero

Ortodoksisen kirkon työmaalla Itäkeskuksessa on hiljaista. Työmaalla ole liikettä. Kirkon rakentamista ei ole vielä edes aloitettu, vaikka tontti on ollut rakennustyömaana jo kuudetta vuotta.

Seurakuntakeskuksen ja kerrostalon rakentaminen tontilla ovat sentään edenneet toinen runko- ja toinen sisävalmistusvaiheeseen.

Nyt täytyy löytää vaihtoehtoja. Vielä en tiedä mitä ne ovat, mutta jumala tietää."

Helsingin Uutisten lukija ihmettelee, kuinka kauan kaupunki sallii loputtomalta tuntuvan työmaan. Rakennuspaikka on törkyinen, eivätkä työt etene.

Tarkastusinsinööri Petri Rytioja kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo, että voimassaoleva rakennuslupa on voimassa vuoden 2020 syyskuuhun.

– Jos hakija hakee tämän jälkeen vielä jatkoaikaa rakentamiselle, asiaa harkitaan tuolloin uudelleen. Hakijan tulee esittää vahvat perustelut siitä, että rakentaminen valmistuu esitetyssä ajassa. En lähde ennakoimaan tulevia tapahtumia.

Rakennuslupa seurakunnalle myönnettiin vuonna 2009 eli lähes 10 vuotta sitten. Itse rakentaminen alkoi vasta vuonna 2012.

– Kyllä voidaan sanoa, että rakentaminen on kestänyt jo tässä vaiheessa tavanomaista kauemmin, Rytioja toteaa.

Rakennusvalvonta voi pitkiksi venähtäneissä hankkeissa velvoittaa rakentajaa saattamaan rakentaminen loppuun tiettyyn päivämäärään mennessä, määrätä uhkasakon tai pahimmillaan määrätä rakennus purettavaksi.

– En tosin muista yhtäkään tapausta, jossa rakennus olisi tullut puretuksi vain siitä syystä, että rakennusluvan voimassaoloaika on umpeutunut. Yleensä purkamiseen liittyy muita epäkohtia.

Rytiojan mukaan seurakuntakeskuksen ja asuinkerrostalon rakentaminen ovat jo niin pitkällä, että niiden valmistuminen on mitä ilmeisintä.

– Mikäli rakentaminen jatkuu yhtä hitaana kuin tähän asti, niin mitä todennäköisimmin rakentamiseen ryhtyneellä ei ole resursseja kirkkorakennuksen rakentamiseen.

Uudella muutosluvalla voidaan tarvittaessa muuttaa rakentamisen laajuutta ja sisältöäkin.

Ympäristön asukkailta on vuosien aikana tullut rakennusvalvonnalle työmaasta vain muutama yhteydenotto.

– Sanoisin, että yhteydenottoja on hankkeen kestoon nähden ollut yllättävän vähän.

Hakijan tulee esittää vahvat perustelut siitä, että rakentaminen valmistuu esitetyssä ajassa. "

Lukija kertoo nähneensä talven aikana tontilla ihmisiä, jotka ovat oleskelleet työmaalla. Tiloista on iltaisin kajastanut valoa.

Työmaan monitoimimies ja rovasti Orest Tchervinskij kertoo, että työmaalla on oleillut mies. Turvallisuussyistä.

– Työmaalla on ollut ilkivaltaa. Esimerkiksi uudenvuoden aikoihin rikottiin alakerran ikkunoita. Silloin kun täällä on joku, ilkivaltaa ei ole.

Seurakunta tarvitsee apua. Ilman sitä tämä ei valmistu.

Seurakunnan taloudellinen tilanne rakentamisen suhteen on tällä hetkellä kuitenkin hankala. Rahat ovat yksinkertaisesti loppu.

– Pankki ei myönnä meille enää lisää lainaa. Ja nekin, jotka ovat luvanneet antaa rahaa, eivät ole sitä antaneet, rovasti kertoo ja viittaa yksityishenkilöihin, jotka sairastumiseen tai muihin syihin vedoten ovat joutuneet laittamaan rahahanansa kiinni.

Myös lainaa rakentamiseen myöntäneeltä Nordealta rahaa ei enää heru. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka lainaa on Tchervinskijin mukaan lyhennetty joka kuukausi vaaditut 12 000 euroa ja 400 000 euron lainaköntti on lyhentynyt vuosien varrella puolella.

Rovasti laskeskelee, että rahaa koko hankkeen valmiiksi saattamiseen tarvittaisiin 4–5 miljoonaa euroa, mikäli rakennustyöt tehtäisiin kokonaan itse. Lahjoituksilla se olisi mahdollista.

 – Seurakunta tarvitsee apua. Ilman sitä tämä ei valmistu.

Lisäksi rahaa kuluu jatkuvasti tontin vuokraan kaupungille sekä esimerkiksi puolivalmiiden asuntojen lämmittämiseen. Sisätiloissa on jatkuvasti 15 astetta.

Rakentaminen ei ole edennyt enää viime kesän jälkeen. Kaikesta huolimatta Tchervinskij jaksaa pysyä positiivisena ja uskoa edelleen hankkeeseen.

– Nyt täytyy löytää vaihtoehtoja. Vielä en tiedä mitä ne ovat, mutta Jumala tietää. Uskon, että ennen kesää löytyy joku ratkaisu. Pitää löytyä.

Seurakunta ei ole osa Helsingin ortodoksista seurakuntaa, vaan kuuluu Moskovan patriarkaattiin.

Lisäys kelo 8.55: Lisätty tieto seurakunnan kuulumisesta Moskovan patriarkaattiin.

Ongelmia rahoituksessa

Ortodoksisen kirkon rakentaminen Itäkeskukseen Stoan viereen alkoi vuonna 2012.

Moskovan patriarkaattiin kuuluvan Pyhän Nikolauksen seurakunnan vuokraamalle tontille on tulossa kirkko, seurakuntasali ja kuusi asuntoa.

Hankkeen rahoituksessa on ollut ongelmia lähes alusta alkaen.

Seurakunta suunnitteli hankkeen rahoittamiseksi kansalaiskeräystä, mutta poliisi ei myöntänyt keräyslupaa.

Pankki myönsi rakentamiselle 400 000 euroa lainaa.

Seurakunnalla on noin 3 500 jäsentä.

Tiloja on Itäkeskuksessa ja Töölössä, mutta jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti ja tilat ovat jäämässä pieniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Itäkeskuksen ortodoksikirkko uhkaa jäädä rakentamatta4.2.2015 19.40

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu