Kulttuuri

Hevibasisti-säveltäjä ja Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi otti haasteen vastaan Vantaalla – "Voimme tehdä sellaista, mitä muut eivät voi"

MUSIIKKI Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi Lauri Porra innostui pestistä Vantaan Viihdeorkesterissa.

Vanhat tornit kaatuvat. Klassisen ja kevyen musiikin dialogi on avoimempaa kuin koskaan. Se on luonnollinen vuorovaikutustila, sanoo Vantaan Viihdeorkesterin taiteellinen partneri Lauri Porra.

Armi Suojanen

70-vuotias Vantaan Viihdeorkesteri panee uuden vaihteen päälle. Siitä pitää huolen Lauri Porra, musiikin kameleontti, joka on kotonaan niin metallibändissä, jazzkokoonpanossa kuin sinfoniaorkesterissa.

Porra aloitti Viihdeorkesterin taiteellisena partnerina vuoden alussa. Hänen tehtävänsä on uudistaa maan ainoa viihdemusiikkiin keskittynyt sinfoniaorkesteri.

Alun perin Porraa kysyttiin mukaan sovittajaksi yhteen Viihdeorkesterin projektiin. Mutta kun säveltäjä-basisti alkoi innostuneesti ehdottaa päivityksiä orkesterille, häntä pyydettiinkin hommiin vakituisesti.

Aluksi Porra säveltää teoksen juhlavuoden pääkonserttiin syksyksi ja hän räätälöi uudenlaisia konsertteja ohjelmistoon.

Porran kädenjälki, "uuden ajan Viihdeorkesteri", alkaa kuulua ja näkyä enemmän ensi ja seuraavana vuonna.

– Teen työtä pitkäjänteisesti ja rauhallisesti. Kehitys on hidas ja pitkä prosessi.

Hän miettii orkesterille muun muassa uudenlaisia vierailijoita, yhteistyökumppaneita ja esityksiä. Häntä kiinnostaa orkesterin logistiikka, talous ja profiilin nostaminen.

– Pitkäjänteinen työskentely orkesterin kanssa ei voi rajoittua pelkästään taiteelliseen sisältöön, pitää myös ymmärtää, miten asiat toimivat ja mikä on mahdollista.

Porran tavoite on kohottaa Viihdeorkesterin profiilia entistä mielenkiintoisemmaksi ja taiteellisesti kunnianhimoisemmaksi orkesteriksi. Sellaiseksi, jolla on muista poikkeava ohjelmisto. Porran mielestä siihen on kaikki mahdollisuudet.

– Vantaan Viihdeorkesteri voi tehdä sellaista, mitä muut eivät voi. Sen organisaatio on pieni, orkesteri on ketterä ja voi toimia nopeasti. Toisin kuin vaikkapa RSO tai HKO Musiikkitalossa, Porra vertailee.

Hän lupaa myös kunnioittaa Viihdeorkesterin pitkiä ja hienoja perinteitä.

– Orkesterin ideaan en halua koskea.

Lauri Porra

Syntynyt 1977.

Säveltäjä, muusikko, kapellimestari, Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi.

Vietti lapsuutensa Helsingin Veräjämäessä.

Aloitti lapsena musiikkiopinnot sellolla. Soittaa useita soittimia, mutta tunnetaan parhaiten basistina.

Hän johtaa Lauri Porra Flyover Ensemblea.

Säveltänyt mm. orkesteriteoksia, elokuva- ja mainosmusiikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu