Puheenaihe

Aku Louhimies jakaa mielipiteet somessa – tämän takia Yle julkaisi kohujutun

Yleisradio uutisoi maanantaiaamuna Aku Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista.

Sirpa Repo

Ohjaaja Aku Louhimieheen kohdistuvat syytökset ovat nostattaneet Twitterissä kommenttien vyöryn. Moni on tyytyväinen, että vallan väärinkäyttö elokuva-alalla nostetaan esille mahdollisimman isolla. Näyttelijä Outi Alanen riemuitsee, että keskustelu vakavasta aiheesta laajenee.

– Hienoa! Nyt vuorossa Aku Louhimies! Jeeeeeeeeeeee!, Alanen kirjoitti Twitteriin.

– Taidemaailma täynnä häiriintyneitä ja pahoja ihmisiä. Valta ja menestys saa keltaisen nesteen nousemaan väärään päähän, Alanen jatkoi Twitterissä.

Näyttelijä Eero Aho kertoi Ylelle, että hän on pahoillaan, etteivät naiskollegat ole tuoneet asiaa esille aiemmin. Samaa ihmettelee myös kulttuuribloggaaja Arto Köykkä Twitterissä.

– Tapaus Louhimies: ensin annetaan vuosikaudet tapahtua ja yhtenä aamuna räväytetään kaikki silmille. Olisi muitakin tapoja.

Kirjailija Tommi Kinnunen ottaa puolestaan esille aiemmat uutiset, joissa elokuva-alan vaikuttajia ei uskallettu vielä arvostella suoraan.

– Aika hurjaa settiä. Tämä oli siis se ohjaaja, johon niin monet tutut näyttelijät viittasivat, mutta eivät uskaltaneet sanoa nimeä ääneen, Kinnunen kommentoi Twitterissä.

LUE MYÖS: Aku Louhimies vastineessaan: "Olen vilpittömän pahoillani"

Ylen journalistisista standardeista ja etiikasta vastaava päällikkö Riitta Pihlajamäki sanoo, että Ylellä oli hyvä syy julkaista uutinen Louhimiestä. Hänen ohjausmetodinsa ovat puhuttaneet elokuva-alalla pitkään, mutta niistä ei ole uskallettu aikaisemmin puhua julkisuudessa. Pihjalamäen mukaan yleisölle on oikeus tietää, mitä kulisseissa tapahtuu.

– Etenkin jos taiteen nimissä tehdään asioita, jotka vaikuttavat kohtuuttomilta ja ihmisarvoa loukkaavilta, Pihlajamäki kirjoittaa kommentissaan.

Pihlajamäki sanoo, että juttuun on haastateltu kymmeniä elokuva-alan ammattilaisia. Heidän kuvauksena on käyty läpi huolellisesti ja tarkasti.

– Eturivin suomalaisten naisnäyttelijöiden päätös puhua Suomen tunnetuimman elokuvaohjaajan toimintatavoista on merkittävä asia. Naisten kertomusten valossa koko ala, ei pelkästään Aku Louhimies, joutuu pohtimaan, millä inhimillisellä hinnalla taide syntyy, mihin raja vedetään.

Pihlajamäki korostaa, että ohjaajalla on työssään poikkeuksellinen valta, mutta myös poikkeuksellinen vastuu.

LUE MYÖS: Kohun keskellä oleva Louhimies ehdolla kolmen Jussin saajaksi

LUE MYÖS: Pihla Viitala, Matleena Kuusniemi ja kuusi muuta nimekästä näyttelijää kieltäytyvät yhteistyöstä Louhimiehen kanssa

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Kohun keskellä oleva Aku Louhimies on ehdolla kolmen Jussin saajaksi19.3.2018 08.59
Yle: Aku Louhimiehestä kovia syytteitä – Pihla Viitala ja Matleena Kuusniemi kertovat alistamisesta ja nöyryytyksestä19.3.2018 08.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu