Puheenaihe

Huippukokki Matti Jämsen testasi opiskelijaravintolan annokset – "Ruuan valmistaminen on taito, joka ei mene koskaan hukkaan"

Keuda Paatelan opetuskeittiön toimivuus ja järjestelmällisyys saivat kiitosta. Kuvassa keskellä vasemmalta ravintola Sesongin keittiöpäällikkö Lasse Lindström, ravintolapäällikkö Laura Väisänen, yrittäjä ja huippukokki Matti Jämsen sekä Keudan ravintolapalvelun opettaja Outi Rekola ja viestintäpäällikkö Heli Vastamäki.

Sauvo Jylhä

– Pidin eniten hyvin ja taiten tehdystä blinistä lisäkkeineen. Myös muut annokset olivat oikein maistuvia, raaka-aineita oli kunnioitettu, kiittelee huippukokki Matti Jämsen, joka oli kutsuttuna vieraana Keudan opetusravintolassa Järvenpään Paatelassa maistelemassa fine dining -lounasta.

Jämsenin kanssa lounaspöytään saapuivat ravintola Sesongin keittiöpäällikkö Lasse Lindström ja ravintolapäällikkö Laura Väisänen.

Maukkaiden antimien lisäksi Jämseniin teki vaikutuksen se, että nuorilla oli hymy huulilla.

– He selkeästi nauttivat siitä mitä tekivät. Oli myös upeaa huomata, että paikka oli lounaalla täynnä asiakkaita ja kaikki selkeästi viihtyivät.

Jämsenin mukaan se antaa hänelle itselleen paljon uskoa siihen, että paikalliset arvostavat hyvin tehtyjä asioita ja laadukasta ruokaa sekä palvelua.

Ainoa pikkupuute oli haudutetussa pinaatissa, jota oli lautasella aivan pieni pala.

– Mutta muuten lohikin oli oikein maistuva annos.

Ruoan valmistaminen on taito, joka ei koskaan mene hukkaan."

Toisen vuosikurssin tarjoilijoita oli opetusravintolassa seitsemän ja nyt keväällä valmistuvia kokkeja 13.

Jämsen innostaa nuoria alalle näin:

– Ruoan valmistaminen on taito, joka ei koskaan mene hukkaan, vaan siitä on suurta hyötyä normaalielämässä. Alalla on myös tiivis ja toisiaan tukeva työilmapiiri. Kaikki ovat kuin yhtä perhettä. Se on ainakin omalla kohdallani ollut se suuri suola, joka innostaa päivästä toiseen, toteaa Jämsen.

Usealle nuorelle tämä ala on kuitenkin ollut loistava mahdollisuus ansaita rahaa opiskelun."

Alalla on juuri nyt kova työvoimapula.

Keudan ravintolapalvelun opettaja Outi Rekola harmittelee, että mielikuvat alasta – kuten että työ on raskasta ja palkka ei ole kovin hyvä – ovat kielteisiä, vaikka alalla on mahdollisuus olla luova ja sosiaalinen, ja lisäksi töitä on tarjolla todella paljon.

– Olen tavannut tuntemani iloisimmat ja suvaitsevimmat ihmiset tämän alan työtehtävissä, sanoo Rekola.

Rekolan mukaan ravintola-ala on tyypillisesti läpikulkuala, eli useat vaihtavat alaa ravintolauran jälkeen. Syynä on usein vuorotyö, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi.

– Usealle nuorelle tämä ala on kuitenkin ollut loistava mahdollisuus ansaita rahaa opiskelun aikana jopa siten, että yliopisto-opinnot on rahoitettu ravintolatöillä eikä opintolainaa tarvita. Tällä alalla on myös helppoa edetä ja jatko-opintoihin suuntaaville on tarjoilla paljon esimies- ja johtotehtäviä, hän muistuttaa.

Opiskelija on pystynyt muuttamaan omaan kotiin ja maksamaan vuokran työtuloillaan."

Kaksoistutkintoa suorittavat opiskelijat (lukio+ammatillinen) ovat kiitelleet käytännön ammatin oppimista akateemisen uran rinnalla. Se on mahdollistanut kesätyön tai extratyön lukion ohella.

– Erään valmistuvan tarjoilijan ystävät olivat ihmetelleet lukion ensimmäisenä vuonna, että miksi tämä ystävä suorittaa myös ammattikoulututkintoa. Toisen vuoden jälkeen samat ihmettelijät harmittelivat, että eivät olleet itse huomanneet kaksoistutkinnon työllistävää vaikutusta.

– Meidän opiskelija on porukasta ainoa, joka on säännöllisesti käynyt opiskelujen ohessa töissä ja on pystynyt muuttamaan omaan kotiin ja maksaa vuokran omilla työtuloillaan.

Rekola pohtii, että tätä mahdollisuuttakin voisi markkinoida paremmin.

Osaatko laittaa ruokaa?

Kyllä
90% (38 ääntä)
En
10% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 42

Apuja kahdelle Taitaja-finalistille

Matti Jämsenin Ravintola Sesonki avataan 1.5. Järvenpään Citymarketin kylkeen.

Sekä Matti Jämsenillä että Lasse Lindströmillä on kokemusta kokkikilpailuista. Keudan Taitaja-kilpailijat saavat heiltä valmennusapua.

Keudalla on kaksi kokkilajin finalistia Taitaja2018 -kilpailussa toukokuussa: Jenni Seppä opiskelee Keuda Mäntsälä Lukkarinpolulla ja Tommi Karvonen Keuda Järvenpää Sibeliuksenväylällä.

Opiskelijavetoinen fine dining -ravintola on yleisölle avoinna yleensä kevät- ja syyslukukaudella, noin 1–2 kuukautta kerrallaan. Seuraavan kerran opetusravintola on avoinna marraskuussa 2018.

www.keuda.fi.

Fb: ravintolapaatela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu