Paikalliset

Kaljakellunta voi tulla ennätyskalliiksi

Kaljakellunnan suosio kasvaa kesä kesältä. Iloiset veikot kuvattiin kesällä 2008.

Tomi Ronkainen

Jo yli kymmenen vuoden ajan järjestetty epävirallinen kaljakelluntatapahtuma on kasvamassa suositummaksi kuin koskaan.

Facebookissa Kaljakellunta 2011 -tapahtuman osallistujiksi on ilmoittautunut jo pitkälle yli 7 000 ihmistä. Viime vuonna kellujia oli vajaat 2 000.

Kellujien jättämien roskien siivoamisesta kertyi viime vuonna pelkästään Helsingin kaupungille jopa 25 000 euron kustannukset.

– Maanantai ja tiistai menivät aktiivisen siivoustyön merkeissä ja loppuviikkokin vielä kaislikkoja ja muita siivoillessa. Roskien kuljettaminen kaatopaikalle toi runsaasti lisälaskua, sanoo Jyrki Vättö Helsingin rakennusvirastosta.

– Jos osallistujamäärät kasvavat niin kuin nyt näyttää, kaupunkien siivouskustannukset voivat tänä vuonna nousta lähes 50 000 euroon, sanoo viherkunnossapitopäällikkö Pirjo Kosonen Vantaan kaupungilta.

Kelluntareitti kulki viime vuonna pääosin Helsingin puolella Tammistosta Pikkukoskelle. 30.7. kellutaan Heurekan edustalta Kirkonkylänkoskelle.

Suurimman osan matkasta reitin pohjoisranta on Vantaata ja eteläranta Helsinkiä. Rannat ovat pääosin kaupunkien omistamia, mutta välissä on yksityisten maita.

Siivous-kustannukset voivat nousta lähes 50 000 euroon.”

– Toivoisimme kellujilta kulttuurin muutosta, että jokainen siivoisi omat roskansa ja ottaisi vastuuta turvallisuudesta, Kosonen sanoo.

Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää. Kaupunkien edustajat ovat tavanneet tapahtuman aktiiveja ja lupaavat viedä paikalle roskalavoja.

Yksi kellujista on perustanut Facebookiin kaljakellunnan siivousryhmän, jossa on vajaat 70 jäsentä.

Ota kantaa. Onko kaljakellunnassa mitään järkeä?

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu