Puheenaihe

Kotikadulleen parkkeeraaville uusi maksu – Autoilija: "Tämä on kuin uusi vero"

PYSÄKÖINTI Asukaspysäköinnin laajeneminen Helsingissä tuo apua erityisesti vanhempien alueiden parkkipaikkaongelmaan. Syksyllä asukastunnusta aletaan vaatia Etelä-Haagassa, Munkkivuoressa, Niemenmäessä ja Kivihaassa.

– Tämä [asukaspysäköinti] on kuin uus vero. Toisaalta kyllähän Helsinki tuloja tarvitsee, sanoo munkkiniemeläinen, mutta Etelä-Haagassa käymään tullut René Basilier. Munkkiniemessä tunnus on jo käytössä.

Sanna Jompero

Etelä-Haagassa sijaitsevan Laajasuontien varressa on parkkipaikkoja, jotka ensi syksystä alkaen varataan ensisijaisesti tien varressa asuville asukkaille.

– Kuulostaa ihan fiksulta. Iltaisin kun tänne tulee, niin usein saattaa olla vaikea löytää paikkaa, kertoo Laajasuontieltä päiväsaikaan parkkipaikan löytänyt Reijo Kokkonen

Asukkaat tarvitsevat parkkeeraamiseen jatkossa maksullisen, 12 euroa kuukaudessa maksavan asukaspysäköintitunnuksen. Vähäpäästöisille autoille tunnuksen hinta on puolet halvempi.

– Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä on tarkoitettu vanhemmille alueille, joissa tonteille ei ole kaavoitettu riittävästi pysäköintipaikkoja, koska ne on suunniteltu ennen autoistumista. Uudemmilla alueilla, esimerkiksi Ruoholahdessa, Arabianrannassa, Herttoniemenrannassa, Pikku Huopalahdessa ja Aurinkolahdessa, asukkaiden ja yritysten pysäköinti on suunniteltu tonteille, perustelee maksua liikenneinsinööri Juha Hietanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Käytännössä asukkaat joutuvat jatkossa maksamaan parkkeeraamisesta uutta maksua, mikäli haluavat säilyttää autoaan kotikatunsa varressa. Tunnuksen käyttöä valvovat pysäköinninvalvojat, sekä poliisikin, ja sen käyttämättömyydestä voi rapsahtaa parkkisakko.

Maksulliset pysäköintitunnukset ovat Helsingin kantakaupungin lisäksi olleet käytössä jo Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä.

Ilman tunnusta katujen varsilla voi jatkossa pysäköidä arkisin kello 8–20 enintään neljäksi tunniksi käyttäen pysäköintikiekkoa. Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin pysäköintiä ei ole rajoitettu.

– Muutoksen tavoitteena on vähentää muualta tulevien työmatkapysäköintiä ja tällä tavoin helpottaa alueen asukkaiden pysäköintiä sekä helpottaa katujen talvikunnossapitoa.

Kantakaupungissa pysäköinti ilman tunnusta on maksullista. Tunnuksen käytöllä halutaan suitsia myös pitkäaiaikaista ja virheellistä pysäköintiä. 

– Paikka paikoin on ollut ilmiönä, että alueille on tuotu ajoneuvoja ja peräkärryjä pidempiaikaisen pysäköitiin, Hietanen jatkaa.

Munkkiniemeläinen, Etelä-Haagassa käymään tullut René Basilier ei tarvitse kotikulmillaan tunnusta, sillä hänellä on autotalli.

– Ymmärrän toisaalta perustelut tunnukselle, kun kauempaa tulevat jättävät autonsa esikaupunkeihin ja jatkavat matkaa julkisilla. Mutta tämä on kuin uusi vero. Toisaalta kyllähän Helsinki tietenkin tuloja tarvitsee.

Alueella toimivat yritykset voivat hankkia autoihinsa yrityspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintipaikoilla. Yritys voi ostaa enintään viisi tunnusta toimipaikkaa kohden.

Paikka paikoin on ollut ilmiönä, että alueille on tuotu ajoneuvoja ja peräkärryjä pidempiaikaisen pysäköitiin."

Ensi syksystä alkaen asukaspysäköinti laajenee myös Munkkivuoreen, Niemenmäkeen ja Kivihakaan. Laajentamista harkitaan lisäksi Käpylään, Toukolaan ja Kumpulaan. Päätöksiä näistä laajennuksista ei ole vielä tehty.

Lisää uusia alueita otetaan käyttöön vaiheittain

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti keväällä 2017 asukaspysäköinnin laajentamisesta.

Uudet katukohtaiset suunnitelmat on tarkoitus viedä kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi ensi viikolla.

Helsingin pysäköintipolitiikka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa helmikuussa 2014.

Pysäköintipolitiikassa on 12 kärkitoimenpidettä, joista yksi on asukaspysäköinnin laajentaminen ja hinnoittelu.

Helsingissä tulee lisää alueita järjestelmän piiriin vaiheittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinki laajentaa maksullista asukaspysäköintiä uusille alueille – tavoitteena saada parkkipaikat tehokkaampaan käyttöön7.2.2018 12.31
Yhä useampi väärinpysäköity auto päätyy Tattarisuolle – päivätansseissa käyneen Vienon kohtalo on tuttu monelle17.2.2018 08.50
Helsingin uudella jättityöpaikalla 1 500 työntekijää ja 75 parkkipaikkaa – "Henkilöstöä kannustetaan pyöräilyyn"8.2.2018 06.55
Kauppatorin parkkipaikat vähenevät jo ensi kesäksi – Torille ehkä myös uusi ympärivuotinen ravintola9.4.2018 06.20
Vantaan parkkiraivo: Pysäköinnintarkastajille tappouhkauksia – kimppuun hyökätään kuukausittain22.6.2017 13.24
Asukaspysäköintitunnus kallistuu roimasti ja laajenee uusille alueille31.10.2013 11.56
Poliisi löysi entistä hurjemman sakkorysän – Helsingissä kamera välähtää 25 sekunnin välein22.3.2018 14.16
Onko taloyhtiön vierasparkkipaikka aina luvattomassa käytössä? – AL: Mies keksi konstin, joka tepsi heti31.3.2018 09.00
Parkkipirkko saa bonusta? Tarkastaja kyttää kellon kanssa? Lue 11 väitettä ja vastausta pysäköinninvalvonnasta8.12.2016 11.23
Riita liian pienestä autopaikasta poiki valituksen hallinto-oikeuteen11.12.2014 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu