Minne mennä

Flamencosauna lämpiää Pohjosella – "Flamencoa saa ja voi tanssia kuka tahansa"

TANSSI Katja Lundén ja Kari Heiskanen yllättävät katsojat: Ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu.

Katja Lundén Companyn Flamencosauna nähdään Aleksanterin teatterissa ja Vantaan Martinuksessa.

Saara Autere

Ensin oli haitarivirtuoosi Kimmo Pohjosen musiikki, johon flamencoa ja teatteria muihin musiikki- sekä tanssityyleihin sekoittava Katja Lundén ihastui. Lundén on helsinkiläisen Katja Lundén Companyn perustaja sekä tanssija ja koreografi.

– Kimmon musiikki sopii flamencon jalkatyöhön, rytmiikkaan ja aksentteihin. Se on kuin suoraan valmista tyyliini, kertoo Flamencosauna-tanssiteoksen koreografi Lundén.

Alun perin oli ajatus että Pohjonen säveltää jotain uutta, sillä hän ei ole ennen tehnyt musiikkia flamencoon ja oli siitä innoissaan. Lopulta teokseen päätettiin kuitenkin valita Pohjosen aiemmin säveltämää musiikkia.

 – Koska valmiina löytyi täydellistä materiaalia juuri tätä teosta varten.

Kun musiikki oli tiedossa alkoi koreografian suunnittelu.

– Aloimme rakentaa materiaalia tanssijoiden kanssa ja puhuin teoksesta ohjaaja Kari Heiskaselle.

Sitten teos alkoikin viedä teatterin suuntaan. Heiskanen, jonka kanssa Lundén on tehnyt teoksen Kromosomi 47 Flamenco! vuonna 2007, keksi teemaksi saunan.

– Kimmon musiikki ja sauna resonoivat hyvin keskenään, Lundén sanoo.

Flamencosaunassa tanssii kuusi tanssijaa, myös Lundén itse. Pukusuunnittelu on Erika Turusen ja valosuunnittelu Teemu Nurmelinin.

Lundén kertoo, miten he Heiskasen kanssa herkuttelivat ajatuksella: "Nyt kun se laitetaan tähän kohtaan niin...".

Eli teoksessa on paljon yllättäviä tekijöitä eikä tanssi etene niin kuin voisi luulla. He onnistuivat siinä loistavasti, katsojapalautekin sen todistaa.

– Ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu, Lundén mainitsee yhden kommentin.

Flamencosauna sai ensi-iltansa viime kesänä Tampereen Flamencoviikolla. Sen jälkeen se lähti kiertueelle ja on niittänyt pelkkiä kehuja ja ylistystä. Lauantaina 28. huhtikuuta se nähdään Vantaalla Tanssin viikolla.

Teoksessa on huumoria, mutta sillä on Lundénin mukaan myös syvällisempi sanoma.

– Taustalla on sanavapauden teema. Flamencoa saa ja voi tanssia kuka tahansa. Ja sitä voi tanssi missä tahansa, saunassakin.

Flamencosauna Aleksanterin teatterissa to 12.4. klo 19. Liput 17.50–31 e, Ticketmaster.fi. Esitys myös Vantaan kulttuuritalo Martinuksessa la 28.4. klo 19. Samana iltana myös Minna Tervamäen ja ruotsalaisen Pontus AX Sundset Granatin Swan Song. Liput 18/15 e, Ticketmaster.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu