Puheenaihe

Oman äitinsä tuhkalapiolla hakannut tytär haluaa vankilaan – oikeus ei päästä

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Syyntakeettomana tehdystä tapon yrityksestä Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa tuomitsematta jäänyt 50-vuotias helsinkiläisnainen on hakenut hovioikeudelta valituslupaa saadakseen muutettua tuomionsa vankeudeksi.

Helsingin hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt valituslupaa. Vastaaja voi vielä ilmaista tyytymättömyytensä hovioikeuden ratkaisuun ja hakea valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta.

50-vuotias helsinkiläisnainen hakkasi iäkkään äitinsä viime vuoden kesäkuussa raskaalla, metallisella tuhkakolalla henkihieveriin.

Raskaiden iskujen lisäksi tytär potki myös uhria päähän ja ylävartaloon. Äiti pääsi kuitenkin pakenemaan tilanteesta.

Käräjäoikeuden määräämässä mielentilatutkimuksessa vastaaja todettiin syyntakeettomaksi. Häntä ei näin tuomittu vankeuteen, vaan pakkohoitoon.

Suomessa rikoksesta tuomittava voi olla oikeuden silmissä syyntakeeton, syyntakeinen tai jotain siltä väliltä eli alentuneesti syyntakeinen.

Syyntakeinen ihminen kärsii tuomionsa vankilassa ja syyntakeeton ihminen joutuu pakkohoitoon ennalta määräämättömäksi ajaksi.

Tähän perustunee myös tapauksessa vastaajan halu saada vankeustuomio, jossa tuomion kestoaika on selkeästi määritelty.

Alentunut syyntakeisuus voi sekin olla tavoiteltava vaihtoehto, koska se ei sisällä hoitovelvoitetta, mutta tuomio lyhentyy neljänneksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu